Hem

EU-svepet: Le Pen slåss om Meloni • Putin på valaffisch • Tyst från klimataktivister

Marine Le Pen och skyltar på marken efter klimatprotest i Berlin. (APF/TT)

Frankrikes Marine Le Pen vill starta ny partigrupp i EU-parlamentet med Italiens Giorgia Meloni. I Sverige väcker valaffisch på Vladimir Putin uppmärksamhet. Och vad hände egentligen med klimatilskan i Europa?

Vad är det här?

I Omnis EU-valssvep hittar du aktuella nyheter, snackisar och tips på fördjupning om den europeiska valrörelsen. Det publiceras en gång per dag fram till söndagen den 9 juni.

Giorgia Meloni (Roberto Monaldo / AP)

Le Pens flirt med Meloni: ”Vi kan bli näst störst”

Dragkampen om Italiens premiärminister Giorgia Meloni fortsätter. Samtidigt som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen försöker få högerledaren att sluta sig till mittenhögergruppen EPP lockar Frankrikes Marine Le Pen med att bilda en helt ny partigrupp för ytterhögern, skriver Politico.

– Vi skulle kunna bli den näst största gruppen i parlamentet. Jag tycker inte att vi ska låta en sådan chans gå till spillo, säger Le Pen.

Meloni har tidigare sagt att hon är öppen för att samarbeta med alla högerpartier.

Unga protesterar i Lissabon 2019. (Armando Franca / AP)

Tyst från klimataktivister inför valet

De stora klimatprotester som arrangerades i Europa i samband med EU-valet 2019 har lyst med sin frånvaro inför årets val. Varken larm om rekordtemperaturer eller hot om upprivna klimatåtgärder har motiverat en ny protestvåg, skriver Euractiv.

Anneleen Kenis, lektor i politisk ekologi och miljörättvisa vid Brunel University, säger att Israels krig i Gaza och den desperata situationen för civila sannolikt har överskuggat klimatpolitiken.

– Den här rörelsen existerar inte längre. Inte som det gjorde för några år sedan, säger hon.

En av Centerpartiets EU-valaffischer (Samuel Steén/TT / TT Nyhetsbyrån)

Putin och AI-djur på årets valaffischer

AI-genererade djurbilder, Tiktok och Ryssland är några av de teman som pryder de svenska partiernas affischer inför EU-valet, skriver Altinget.

En av Liberalernas valaffischer har fått särskilt stor uppmärksamhet. Den föreställer tre personer som pressar igen en dörr i ansiktet på president Vladimir Putin och har formgivits av den ukrainska konstnären Nataliia Mykhailetska.

– Det är bra att påminna om vilka frågor som faktiskt är viktiga, säger Luf-ordförande Erik Berg.

Frank-Walter Steinmeier och Emmanuel Macron på minnesplatsen för Förintelsen i Berlin. (Kay Nietfeld / AP)

Frankrike och Tyskland lovar att försvara demokratin

Trots att den fransk-tyska relationen har svajat den senaste tiden är ländernas ledare ense om en sak: Det sker en framväxt av fascism som hotar demokratin i Europa.

– Vi måste försvara det som är oss kärt. Tyskar och fransmän vet att frihet, fred och demokrati inte faller från himlen, sa Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i samband med att Frankrikes Emmanuel Macron besökte Berlin på söndagen.

Estlands premiärminister Kaja Kallas och Europeiska rådets ordförande Charles Michel (Virginia Mayo / AP)

Estnisk influencer ska få fler unga att rösta: ”Kan inte relatera”

Till och med det EU-vänliga landet Estland har svårt att väcka engagemang bland unga människor för EU-valet, skriver Aftonbladet.

En av landets mest inflytelserika influencers har i alla fall antagit utmaningen att försöka.

– Jag tror att politiken i Bryssel känns väldigt distanserad från de flesta människors vardag. De kan inte relatera till den. Det är lättare om det handlar om lokala val, säger Kätlin Malm till tidningen.

Mer om valet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen