Hem

EU-svepet: SPD pudlar • Finland mot rekordval • ”Gen Z” på frammarsch

Olaf Scholz / Skärmdump från den video där rika tyskar sjöng fascistiska slagord. (TT / Skärmdump )

Ökat intresse för säkerhetspolitik väntas få rekordmånga finländare till vallokalerna. I Tyskland pudlar SPD efter fördömande av fascistvideo. Samtidigt reser en fransk president till Tyskland – för första gången på 24 år.

Vad är det här?

I Omnis EU-valssvep hittar du aktuella nyheter, snackisar och tips på fördjupning om den europeiska valrörelsen. Det publiceras en gång per dag fram till söndagen den 9 juni.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. (Christoph Soeder / AP)

SPD fick backa efter rasistfördömande

Det tyska socialdemokratiska regeringspartiet SPD var snabbt ute för att fördöma den video där rika tyskar sjunger en rasistisk sång. Men SPD:s inlägg på sociala medier fick inte riktigt det mottagande som man hade hoppats.

På en röd, svart och gul bakgrund skrev SPD ”Tyskland till tyskarna”, och sedan med mindre text under ”som försvarar vår demokrati”. Just ”Tyskland till tyskarna” är samma slagord som de rika ungdomarna sjunger i videoklippet.

Inlägget togs senare bort och SPD bad om ursäkt för att de inte ”lyckats slå an rätt ton”.

Emmanuel Macron och Olaf Scholz. (Marus Schreiber / AP)

Macron till Tyskland – första gången på 24 år

I dag landar Frankrikes president Emmanuel Macron i Tyskland för ett tre dagar långt statsbesök, skriver Euractiv.

Det är första gången på 24 år som en fransk president besöker Tyskland. En anledning till att besöket sker just nu är, enligt Euractiv, att länderna vill visa enighet inför EU-valet i juni.

På agendan står bland annat kriget i Ukraina och presidentvalet i USA i november.

Strasbourg 20190002 Europaparlamentet i Strasbourg Foto: Fredrik Persson / TT / Kod 1081 (Fredrik Persson/TT)

Nu vill ”Gen Z” ta plats i EU-parlamentet

En ny generation politiker siktar på att ta plats i EU-parlamentet efter sommarens EU-val. Euronews har listat fem kandidater från olika länder i Europa och som alla är under 30 år.

Yngst av de fem kandidaterna är tyska Maylis Rossberg, född 2000. Hennes politiska bana började inom politisk ”poetry slam” där hon upptäcktes av Sydslesvigs valförening, ett parti som representerar regionens danska och frisiska minoriteter.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Finlands premiärminister Petteri Orpo. (Antti Aimo-Koivisto / AP)

Rekordmånga finländare väntas till vallokalerna

Valdeltagandet i Finland väntas nå nytt rekord i det stundande EU-valet, skriver Voxeurop. I det förra EU-valet 2019 röstade 40,8 procent av finländarna. I årets val väntas siffran öka med hela 10 procent.

Flera faktorer väntas spela in. Bland annat har Rysslands invasionskrig i Ukraina och Finlands Natomedlemskap satt Finland i ett nytt säkerhetsläge. Ett ökat engagemang i klimatfrågan ser också ut att bidra till valdeltagandet.

I Sverige var valdeltagandet 55 procent i EU-valet för fem år sedan.

Förtidsröstning till EU-valet på Bysistorget på Södermalm i Stockholm. (Jessica Gow / TT Nyhetsbyrån)

Han tältade för att rösta först

Lukas Zeiler, distriktsordförande för Moderaternas ungdomsförbund i Uppsala, ville vara först på plats när förtidsröstningen till EU-valet öppnade i veckan. Han tog därför till det ovanliga draget att övernatta utanför vallokalen i Ekonomikumparken i Uppsala.

Zeiler berättar för Altinget att han oroas över det låga valdeltagandet inför EU-valet. Tältandet är därför ett sätt att väcka uppmärksamhet.

– Jag vill försöka göra en kul grej av det, säger han.

Mer om valet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen