Hem

EU-svepet: Ungern nobbas toppjobb • PES-topp svänger • Startup-bolag ställer krav

Ungern är för ryssvänligt för att få ansvar för tunga EU-poster, få länder är transparenta när det gäller donationer till partier och svenskarna förtidsröstar som aldrig förr.

Det är några av punkterna i torsdagens EU-svep.

Vad är det här?

I Omnis EU-valssvep hittar du aktuella nyheter, snackisar och tips på fördjupning om den europeiska valrörelsen. Det publiceras en gång per dag fram till söndagen den 9 juni.

Migranter på Engelska kanalen. (Gareth Fuller / AP)

Ledaren för sossegruppen öppnar för migrationshantering utanför EU

Ledaren för socialdemokratiska PES-gruppen, Nicolas Schmit, öppnar för att flytta EU:s migrationshantering utanför unionen, så länge den fortsatt kan ”stå under europeisk kontroll”, rapporterar Euractiv.

Detta trots att det i PES program står att gruppen är ”emot alla former av gränsexternalisering”.

Schmit riktar också kritik mot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att hon inte i tillräckligt hög grad involverat alla kommissionärer när EU slutit migrationsavtal med länder utanför unionen.

Ungerns Viktor Orbán och Rysslands Vladimir Putin. (Grigory Sysoyev / AP)

Inga topposter till ryssvänligt Ungern

Den ungerske premiärministern Viktor Orbáns nära relation till Ryssland och Vladimir Putin innebär att Ungern inte kan räkna med några tunga kommissionärsposter efter EU-valet, skriver Politico.

Den ungerske kommissionären Olivér Várhelyi har under innevarande mandatperiod haft ansvar för den viktiga portföljen som rör unionens utvidgning. Att landet fick ansvar för en så viktig fråga betraktades som ett sätt att hålla Orbán på mattan.

Men den här gången uppger flera källor att det finns bred enighet bakom kulisserna om att inte låta Ungern få sköta något viktigt område.

Illustrationsbild. (Francisco Seco / AP)

Få länder redovisar partibidrag – Estland ett föredöme

Bara sju av EU:s 27 medlemsländer kräver att politiska partier redovisar varifrån privata donationer kommer, skriver The Guardian. De tunga länderna Spanien och Frankrike hör till de länder som är minst transparanta när det gäller donationer.

De sju länder som kräver full transparens är Bulgarien, Tjeckien, Estland, Grekland, Lettland, Polen och Kroatien. Särskilt Estland pekas ut som ett föredöme.

– Det finns till och med ett system för visselblåsare att rapportera donationer som inte har redovisats, säger Fernando Casal Bértoa, expert på europeisk politik vid universitetet i Nottingham.

Förtidsröstning i valet till Europaparlamentet på Centralstationen i Stockholm. (Pontus Lundahl/TT / TT Nyhetsbyrån)

Många har redan röstat – förtidsröstandet upp 40 procent

Svenskarnas intresse för att förtidsrösta i EU-valet har ökat rejält i år, meddelar Valmyndigheten. Under de fem första dagarna efter att förtidsröstningen öppnade hade över 310 000 personer valt att förtidsrösta, en ökning med närmare 40 procent.

– I Sverige har vi en lång röstningsperiod där väljaren själv kan bestämma när och var det passar att rösta, en flexibilitet som många uppskattar, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

I 2019 års val förtidsröstade totalt 1 631 658 svenskar.

Illustrationsbild. (Kin Cheung / AP)

Starup-bolag ställer krav på EU: ”Måste bli en superkraft”

En sammanslutning av startup-bolag runt om i Europa kräver i ett gemensamt uttalande en bättre integrerad europeisk marknad för att bättre gynna nytänkande bolag, rapporterar Euractiv.

De skriver att EU måste gå från att vara en reglerande makt till att bli en ”modig superkraft för innovationer”.

Mer om valet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen