Europol klassar ransomware som största cyberhotet
Den europeiska polisorganisationen Europol säger att så kallad ransomware – det vill säga skadlig kod som tar filer på en enhet gisslan och utövar utpressning mot användaren – nu är det i särklass största hotet av alla former av IT-relaterad kriminalitet. Ransomware anses nu mer således vara ett större hot än onlinestölder. I en rapport som Europol publicerade under onsdagen skriver man att ransomware ”överskuggar klassiska hot med skadlig kod”.
Ransomware på Wikipedia
Wikipedia (sv)
Ransomware är en typ av malware som installeras på en dator utan användarens samtycke. Ordet kommer av engelskans ransom, lösesumma och programmet hindrar användaren från att använda datorn på ett normalt sätt om inte användaren betalar en lösensumma. Ett typiskt ransomware krypterar alla filer det kan komma på datorn och även på anslutna datorer. Användaren märker detta genom att datorn plötsligt bara kan visa en enda skärm eller webbsida, som förklarar hur man betalar för att låsa upp filerna igen.
Vanligt är att lösensumman sätts kring något tusental kronor. För att stressa offren ökas kravet successivt efter en tidsfrist på ett par dagar. Som betalningsmetod väljs en ospårbar valuta, exempelvis bitcoin. Då utpressaren ser att betalning har influtit signalerar han eller hon till programmet att låsa upp (dekryptera) offrets låsta filer.
Den första stora ransomeware-attacken var CryptoLocker under hösten 2013. Den andra var CryptoWall, som härjade under sommaren 2014. Enligt amerikanska FBI gav CryptoWall upphov till 992 anmälningar och rapporterade skador samt lösensummebetalningar på sammanlagt cirka 150 miljoner kronor. I juni 2016 meddelade kanadensiska University of Calgary att man betalat motsvarande 20 000 Canadadollar i lösensumma för att åter få tillgång till sina datafiler.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen