Hem
(Vadim Ghirda / TT / NTB Scanpix)

EU:s tre fattigaste länder vill alla ansluta sig till euron

Nu vill EU:s tre fattigaste länder ansluta till euron, skriver Bloomberg. Det senaste landet, Rumänien, meddelade förra veckan att man kommer att presentera sin strategi i slutet av året. Därmed dammar man av en plan som lades på hyllan 2015.

– Om man ser till den föreslagna EU-budgeten så ligger mycket tyngd på eurozonen, säger ekonomern Juraj Kotian vid Erste Goup Bank som förklaring.

Han säger att EU-kommissionen på så sätt vill hålla öppet för fler att ansluta och att det gäller för länder att utnyttja möjligheten.

Bloomberg skriver att de tre ländernas – Rumänien, Bulgarien och Kroatien – ambition står i kontrast med rikare delar av östra Europa. Medan Slovenien, Slovakien och de baltiska länderna handlar i euro har Polen, Ungern och Tjeckien inte visat något intresse för den gemensamma valutan.

bakgrund
 
Euroområdet
Wikipedia (sv)
Euroområdet, även känt som euroländerna eller eurozonen, utgörs av de 19 medlemsstater inom Europeiska unionen som har euron som valuta. Dessa medlemsstater har överfört sina befogenheter över den monetära politiken till europeisk nivå genom Eurosystemet. Cirka 340 miljoner människor bor i euroområdet, som är en av världens största ekonomier. De medlemsstater som har euron som valuta är Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Därutöver har de europeiska mikrostaterna Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten euron som valuta genom monetära avtal med unionen, medan Kosovo och Montenegro har euron som valuta utan några monetära avtal. Inom Europeiska unionen finns det nio medlemsstater som har egna nationella valutor och som därmed inte ingår i euroområdet. Dessa är Bulgarien, Danmark, Kroatien, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien och Ungern. Bortsett från Danmark och Storbritannien har dessa medlemsstater förbundit sig att införa euron som valuta när de uppfyller de så kallade konvergenskriterierna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen