EU:s utrikeschef om påverkansförsök: ”En cancer”
EU:s utrikestjänst har analyserat hundratals desinformationskampanjer riktade mot medlemsländer och kan konstatera att Kina och Ryssland ligger bakom en majoritet av dem. Det rapporterar SR Ekot.
– Illasinnat innehåll sprids som en cancer och äventyrar hälsan för vår demokrati, säger EU:s utrikeschef Josep Borell, som nu kräver ökade resurser för att möta desinformation under EU-valet i juni i år.
Utrikestjänsten slår i sin rapport också fast bland annat att meddelandetjänsten Telegram är den värsta boven vad gäller spridningen av falska och missvisande uppgifter.
bakgrund
Europeiska utrikestjänsten
Wikipedia (sv)
Europeiska utrikestjänsten (engelska: European External Action Service, EEAS), formellt Europeiska avdelningen för yttre åtgärder, är ett unikt organ inom Europeiska unionen som etablerades den 1 december 2010, ett år efter ikraftträdandet av Lissabonfördraget. Dess uppdrag är att bistå Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, för närvarande Josep Borrell, i arbetet med unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Detta inkluderar även unionens delegationer och ambassadörer. Förenklat kan EEAS liknas vid ett utrikesdepartement.
EEAS ersatte i samband med sitt inrättande flera tidigare organ, däribland olika generaldirektorat underställda Europeiska kommissionen och Europeiska unionens råd. Genom bildandet av EEAS konsoliderades verksamheten. Utrikestjänsten har sitt säte i Bryssel, Belgien, i närheten av Europeiska kommissionens säte. Vid uppstarten uppgick budgeten till 10 miljoner euro och i början av 2012 hade utrikestjänsten över 1 500 anställda i Bryssel och över 2 000 anställda i ambassader runt om i världen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen