Hem
Bild från Säkerhetspolisens högkvarter i Solna förra fredagen. (Fredrik Persson/TT)

Expert avfärdar teori om att svetsning orsakade gaslarm

Teorin om att svetsningsarbete orsakade fosgenlarmet på Säpos högkvarter i Solna förra veckan är osannolik. Det säger Bengt Sjögren, forskare vid enheten för integrativ toxikologi på Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet.

Ämnet kan visserligen bildas vid svetsning men då om det sker i miljöer med trikloretylen, perkloretylen eller freon – ämnen som alla är ovanliga i Sverige, påpekar han.

Fosgen används inom en del plastproduktion men andra experter som tidningen talat med säger att gasen endast påträffats vid förbränning i labb och med mycket små värden.

Fakta: Fosgen

Fosgen är ett tidigare använt kvävande stridsmedel. Det är en färglös gas (vätska under 8°C) som i låga koncentrationer har en sötaktig lukt som kan påminna om nyslaget hö.

Ämnet är förrädiskt eftersom det vid inandning av låga koncentrationer kan vara hälsofarligt utan att ge obehag. De första symtomen vid fosgenförgiftning är andningssvårigheter, hosta, kvävningskänsla, törst, illamående, kräkning, bröstsmärtor, blåfärgade läppar och fradga ur mun. Senare kommer matthet och inträdande medvetslöshet.

Orsaken till symptomen är att fosgen orsakar ansamling av vätska i lungorna (lungödem). Även ögonen kan påverkas och erhålla permanenta skador även om några effekter inte märks i början.

Källa: Kustbevakningen

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen