Expert: Saabs Erieye kan ha använts i strid med Indien
Det svenska radarspaningsflygplanet Erieye AEW kan ha använts av Pakistan i luftstriderna med Indiens flygvapen i Kashmir. Det tror Pieter Wezeman, vapenexportexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri.
Vapentillverkaren Saab levererade fyra AEW-flygplan med Erieye-systemet till Pakistan 2009–2010.
– Erieye är ett viktigt system för att kunna upptäcka de indiska flygplanen, och ett system med Natostandard som fungerar väldigt bra ihop med F16, så jag skulle bli förvånad om inte Pakistan använder sig av det, säger han till TT.
Både Indien och Pakistan har hävdat att man har skjutit ner varandras stridsflygplan i dag. Myndigheten ISP som beslutar om Sveriges vapenexport följer händelseutvecklingen
bakgrund
Erieye
Wikipedia (sv)
Erieye är ett radarsystem och ett så kallat Airborne Early Warning and Control System (AEW&C) utvecklat av Saab Electronic Defence Systems (tidigare Ericsson Microwave Systems) i Sverige. Den är baserad på en Active Electronically Scanned Array (AESA). Erieye används på flera olika typer av flygplan, både propeller och jetdrivna, till exempel Saab 340 och Brasilianska Embraer R-99 den militära versionen av Embraer 145. Den har också nyligen implementeras på Saab 2000.
Erieye Ground Interface Segment (EGIS; ej att förväxla med Aegis combat system) är en stor komponent i mjukvaran som används av Erieye-systemet. Radarn ger två gånger 120 graders täckning (två gånger 160 på exportversionerna) och har en bidragande räckvidd på 450 km och en detekteringsräckvidd på 350 km i tät elektronisk krigföringsmiljö, vid stark radarnedskräpning och mål på låg höjd. Radarn har ett integerat Igenkänningssystem för att kunna identifiera egna eller fiendliga flygplan (IFF), och har också ett sjöövervakningsläge. Erieye-systemet är interoperativt med NATO flygförsvarskommandon och kontrollsystem.
I augusti 2013 framkom det att USA:s militära underrättelsetjänst NSA riktad elektroniskt spionage mot såväl Ericsson som Saab beträffande Erieye efter att ett av systemen sålts till Pakistan.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen