Expert: Tror inte Farc-avtalet kommer kollapsa
Konservative Iván Duque, som blir Colombias nye president, har lovat att göra om fredsavtalet med Farc-gerillan. Men att avtalet helt skulle kollapsa är osannlikt, spår Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.
– I sin helhet tror jag inte att processen är hotad för att Duque vunnit valet. Det är få som vill se en återgång till väpnad konflikt, säger han till TT.
– Dessutom är det internationella trycket starkt på att processen ska fortsätta och freden är också viktig för att locka utländska investeringar.
Vid sidan om revideringar av fredsavtalet har Duque bland annat lovat att stärka ekonomin genom skattesänkningar och stöd till olje- och kolsektorn, som står för en stor del av landets export.
bakgrund
Farc förde en väpnad kamp mot landets regeringsstyrkor och paramilitärer
Wikipedia (sv)
Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé, FARC (även FARC-EP) (spanska: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo), var en revolutionär, marxist-leninistisk gerillaorganisation som i colombianska inbördeskriget förde en väpnad kamp mot landets regeringsstyrkor och paramilitärer.FARC-EP klassificeras som en terrororganisation av bl a Colombia, USA, Kanada och EU. Flera latinamerikanska länder inklusive Venezuela, Argentina, Brasilien och Ecuador har däremot inte terrorstämplat rörelsen.
Efter fyra års förhandlingar meddelade den colombianska regeringen och FARC den 25 augusti 2016 att de nått en "slutlig, fullständig och definitiv överenskommelse" som ska avsluta konflikten i Colombia. Alla 200 punkter i avtalet ska vara överenskomna, och endast en sista genomläsning ska ske. En folkomröstning om fredsavtalet hölls den 2 oktober, majoriteten av befolkningen (50,23 %) röstade nej till fredsavtalet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen