Lindsey Vonn.  LEONHARD FOEGER / BILDBYR N
Alpina VM 2019

Expertens kritik mot Vonn: ”Hon stjäl rampljuset”

Den amerikanska alpinstjärnan Lindsey Vonn stal showen från störtloppsvinnaren Ilka Stuhec när hon vann brons och firade i målområdet. Det anser Radiosportens expert Torgny Svensson.

Vonn, som avslutade karriären i Åre, firades enormt på innerplanen efter tävlingen. Men enligt Svensson stannade hon kvar för länge.

– Jag tycker hon lämnade scenen lite för långsamt. På det sättet tog hon bort glansen från Ilka Stuhec som vunnit störtloppet. Genom att nyttja det här så länge att vara i rampljuset, så blev det lite för mycket för mig, säger han.

Läs mer

Toppnyheter

En sjukhussäng i ett förstört sjukhus i Beirut/En skadad kvinna evakueras efter explosionerna  TT
Explosionerna i Beirut

Antalet döda stiger till 135 – krisläge på sjukhus

Dödstalet efter de enorma explosionerna i Beirut har nu stigit till minst 135 och över 5 000 uppges vara skadade, rapporterar Reuters.

Samtidigt kommer rapporter om ohyggliga scener på sjukhusens akutmottagningar, skriver TT. Under tisdagskvällen sammankallade Röda Korset sina 5 000 ambulansvolontärer och 375 ambulansteam sattes i arbete, berättar den svenska landrepresentanten Sofia Andersson.

– De har jobbat hårt hela natten och alla resurser har tagits i bruk. Det viktigaste just nu är att ta hand om de svårast skadade, säger hon.

Andersson säger att sjukvården redan före explosionen var på bristningsgränsen och det saknas mediciner och andra resurser. Dessutom förstördes flera sjukhus i explosionen.

2 tim
En skadad man i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hamnansvariga i Beirut placeras i husarrest

De ansvariga för lagring och säkerhet i Beiruts hamn har försatts i husarrest efter gårdagens massiva explosioner i hamnen, rapporterar BBC.

Beslutet togs under ett extrainkallat regeringsmöte i Libanon på onsdagen, och i väntan på resultatet av en utredning av explosionerna.

Hamnens tullchef Badri Daher har sagt att hans myndighet upprepade gånger krävt att ammoniumnitratet som förvarades i hamnen skulle flyttas, men att så inte skedde.

Minst 100 personer dog i explosionerna och över 4 000 skadades.

6 tim
Skadade hus efter explosionerna i Beirut.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppemot 300 000 hemlösa efter explosionerna i Beirut

Mellan 250 000 och 300 000 människor befaras ha mist sina hem efter gårdagens massiva explosioner i Beirut i Libanon. Det uppger stadens guvernör Marwan Abboud, enligt AFP.

Han uppskattar samtidigt kostnaderna för de materiella skadorna till mellan tre och fem miljarder dollar – ”kanske mer”.

Myndigheterna arbetar nu med att förse de hemlösa med vatten, mat och husrum. Samtidigt säger landets handelsminister Raoul Nehme till Reuters att Libanon inte ens har tillräckligt med spannmål för en månad, då landets största reserver förstördes i explosionerna.

Idag 10:19
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Bitte Hammargren/En kvinna står i en raserad restaurang i Beirut  TT
Reaktioner på explosionerna i Beirut

Experter: Libanon var på väg mot kollaps redan innan de dödliga explosionerna

Redan innan explosionerna i Beirut och spridningen av coronaviruset befann sig Libanon i en djup ekonomisk kris, skriver BBC.

Libanon har världens tredje högsta skuld i relation till BNP och en arbetslöshet på 25 procent. Den ekonomiska situationen har drivit tusentals personer in i fattigdom och gett upphov till stora protester mot regeringen.

I maj varnade landets premiärminister för akut livsmedelsbrist och nu har landets största vetesilo förstörts i explosionen, vilket betyder att Libanon bara har vete för mindre än en månad framåt, skriver TT.

– När brödpriserna stiger finns det inte många reserver kvar för människor att leva på, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker Bitte Hammargren till nyhetsbyrån.

Hammargren säger att explosionerna inträffade i ett ”redan alarmerande läge” och menar att gränsen nu kan vara nådd för många libaneser.

3 tim
Bilder på saknade publicerade på Instagram/Två kvinnor samlar in donationer till personer som förlorat sina hem  Instagram/TT
undefined

Beiruts invånare i desperat jakt efter saknade anhöriga

Dagen efter explosionerna i Beirut söker stadens invånare febrilt efter saknade bland rasmassorna och i sociala medier, rapporterar flera medier.

På radio läser presentatörer upp namnen på saknade och på Instagram har en särskild sida skapats för att publicera namn och bild på saknade personer, skriver AP.

Många invånare spenderade natten med att gå från sjukhus till sjukhus i sökandet efter saknade anhöriga, rapporterar Sky News. Tidningen The Guardian har pratat med en av dem, Elie, som gått genom staden med en bild på sin far hela natten.

– Det var det som var vår natt. Vi försökte hitta honom och sprida ordet, säger han.

Idag 14:01
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Polisens bild på Mikael Petersson och arkivbild, skärgård.
Misstänkta kidnappningen i Karlskrona

Häktade nekar – förklarar blodspår som näsblod

De två unga män som sitter häktade misstänkta för kidnappning av 57-årige Mikael Petersson i Karlskrona nekar till brott och säger att de väger för lite för att ha kunnat bära honom, rapporterar Aftonbladet.

Den enes advokat skriver att det är otänkbart att de misstänkta kunnat förflytta Mikael Petersson mot hans vilja. De uppger också att de har en ”mycket god relation” med 57-åringen och att de inte heller har något motiv till att kidnappa honom.

Polisen har säkrat blodspår i den försvunne 57-åringens lägenhet, vilket en av de misstänkta männen menar kan vara näsblod. Han berättar att Petersson brukar använda sig av en boxningssäck och att han vid tillfällen därför börjat blöda näsblod.

1 tim
Malmö hovrätt. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Båda misstänkta förblir häktade i Karlskronafallet

Även den andra misstänkta mannen i fallet med försvunna Mikael Petersson ska stanna i häktet. Det rapporterar Blekinge Läns Tidning.

I går meddelade hovrätten att den ena av de misstänkta männen ska förbli häktad.

De två männen, som sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov, hade överklagat häktningsbeslutet och hävdat att det inte fanns tillräcklig bevisning.

Sent i går kväll uppgav polisen att de hade hittat blodspår i Mikaels lägenhet samt i den båt som polisen har beslagtagit.

Idag 07:51
Läs mer om Misstänkta kidnappningen i Karlskrona
Amerikanskt stridsflyg utanför Hongkongs kust. Arkivbild. PHILIPPE LOPEZ / AFP
USA vs Kina

Forskare om USA och Kina: Upptrappning ökar risk

Det pågår en tydlig militär upptrappning både från USA och Kina som ökar risken för incidenter av misstag. Det säger Sofia Ledberg, forskare på Försvarshögskolan, till Expressen.

– Både USA och Kina har ökat sina militära aktiviteter i området kring Sydkinesiska havet, säger hon till tidningen.

Enligt en kinesisk tankesmedja ska USA ha gjort 50 flygningar över Sydkinesiska havet under de tre första veckorna i juli, skriver Expressen.

Asienexperten Michael Auslin vid Stanford-universitetet i USA säger att det har inträffat ”kollisioner, hot och förvärrade relationer”.

– Varken Peking eller Washington väljer krig, men jag är mycket orolig för att de kan snubbla, säger han till South China Morning Post.

2 tim
Kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina motsätter sig Taiwan-besök: ”Äventyrar freden”

Peking motsätter sig att USA:s hälsominister Alex Azar inom de närmsta dagarna kommer att besöka Taiwan, rapporterar Reuters och AFP.

Kina ser Taiwan som sitt territorium och kräver att mötet avbokas då det ”äventyrar freden” mellan USA och Kina.

– Vi uppmanar USA att följa principen om ”ett Kina” (...) för att undvika att allvarligt skada relationen mellan länderna, säger en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet.

Idag 09:01
Läs mer om USA vs Kina
Varbergs Jon Birkfeldt och Djurgårdens Emir Kujovic under fotbollsmatchen i dag.  KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2020

Kujovic målskytt när Djurgården tog tredje raka

Djurgården tog tredje raka vinsten och besegrade Varberg med 2–1. Emir Kujovic är tillbaka som målskytt och nickade in 1–0 efter en halvtimme. Strax innan halvtidsvilan satte Fredrik Ulvestad en straff som gav Djurgården 2–0.

I den 54:e minuten fick Jon Birkfeldt in en reducering för Varberg men Djurgården lyckades hålla undan och får därmed med sig tre poäng.

– Skönt med tre poäng, säger Dif:s Jesper Nyholm till Dplay.

1 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2020
Coronaviruset Ekonomiska effekter
Ylva Hedén Westerdahl i Aktuellt.  SVT
Coronaviruset Ekonomiska effekter

Prognoschef: Syns att vi har kunnat gå till jobbet

Botten är med stor sannolikhet nådd för svensk del. Det säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl i kvällens Aktuellt, efter det historiskt stora BNP-raset i andra kvartalet som blev känt under morgonen.

– Vi hoppas verkligen att det här var det värsta och att vi härifrån sett kommer att börja växa så sakteliga.

Hedén Westerdahl tror att den svenska coronastrategin utan fullskaliga nedstängningar har haft stor ekonomisk betydelse.

– Det har varit väldigt viktigt att vi har kunnat gå till jobbet, att vi har jobbat hemma. Och det syns i siffrorna om vi jämför med Europa, säger hon.

Konjunkturinstitutet spår nu att svensk ekonomi kommer att växa med 1 till 1,5 procent de kommande kvartalen. För helåret 2020 väntar de en tillväxt på minus 5 procent och för 2021 en positiv tillväxt på 3 till 3,5 procent.

1 tim
Magdalena Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Påminner om att spinna upplagesiffror

Minus 8,6 procent.

Det går att läsa den svenska ekonomins historiska inbromsning i det andra kvartalet på flera olika sätt.

”En relativ framgångssaga”, menar SvD Näringslivs Johan Carlström och pekar på att Sverige klarat sig bättre än länder som Tyskland och USA samt klart bättre än genomsnittet för eurozonen och EU.

”En svindlande katastrof”, enligt Dagens Nyheters Torbjörn Petersson som konstaterar att en liknande nedgång aldrig tidigare skådats.

”Det värsta är av allt att döma över”, skriver ekonomijournalisten Johan Schück på sin blogg, med avstamp i framförallt inköpschefsindex för industrin som pekar uppåt.

Framåt är den stigande arbetslösheten, framförallt bland ungdomar, den utveckling som just nu är viktigast för politikerna att bromsa, enligt SVT Nyheters Kristina Lagerström.

”Hur väl eller illa det lyckas vet vi först nästa eller till och med nästnästa år”, skriver hon.

Aftonbladets Oisín Cantwell noterar samtidigt att finansminister Magdalena Andersson (S) flera gånger lyckades nämna att Sverige gått mindre dåligt än andra länder, vid sin presskonferens vid lunchtid.

”Dagens sommarvärd i sin retorik påminner om hur tidningarna numera spinner sina upplagesiffror: Vi minskar minst”, skriver han.

5 tim
Andersson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fallet mindre än väntat – återhämtningen tar tid”

Sveriges BNP-fall – 8,6 procent – under andra kvartalet är något mindre än vad finansdepartementet tidigare räknat med. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, rapporterar TT.

Hon menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid, säger hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

Idag 10:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Arkivbild.  Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Läkare: 50 svenska barn drabbade av nytt syndrom

Omkring 50 barn i Sverige har drabbats av en ny allvarlig sjukdom som fått namnet multi-inflammatoriskt syndrom (MIS) i år. Barnen har i många fall varit i övrig helt friska när de insjuknat och flera har behövt intensivvård, rapporterar SVT Nyheter.

Tidigare i år kom internationella rapporter om att barn som testats positivt för covid-19 senare insjuknade i något som man först trodde var Kawasakis sjukdom. Men enligt barnläkaren Jonas F Ludvigsson i Örebro är MIS något nytt och har större påverkan på barns hjärtan, även om den liknar Kawasakis sjukdom.

Inga dödsfall har ännu inträffat i Sverige och läkarna säger till SVT att ”dödsfall är oerhört sällsynta”. Ludvigsson säger att han känner sig ganska säker på att covid-19 är den utlösande faktorn.

– Men alla barn har inte testats positivt för covid-19, vilket jag tror beror på att alla inte verkar utveckla antikroppar efter en infektion.

2 tim
Gruppen The Mamas vann Melodifestivalen 2020. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SVT uppges ha reservplan för Melodifestivalen 2021

Melodifestivalens turné 2021 kan ställas in och i stället planerar SVT att sända sex tv-shower från Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Anledningen är coronapandemin och enligt en källa till tidningen planerar nu kanalen att sända lika många program med lika många låtar som man brukar – fast utan publik eller med en liten publik.

En person med god insyn säger också att Melodifestivalens chefer sagt att showen ska bli lika påkostad som vanligt.

– De säger att det fortfarande ska kännas väldigt lyxigt och dyrt, säger källan.

3 tim
Från ”Mulan” Jasin Boland / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Disney släpper storfilmen ”Mulan” digitalt

”Mulan” var tänkt att bli en av Disneys största filmer under året, med planerad premiär i mars. Efter att pandemin lett till ett stort antal uppskjutna premiärdatum ska filmen nu i stället släppas digitalt, rapporterar Variety.

Filmen kommer att finnas tillgänglig på nöjesjättens strömningstjänst Disney+ från och med 4 september, men inte ingå i det normala abonnemanget utan kommer endast kunna ses för en extra kostnad.

I de länder där Disney+ ännu inte lanserats kommer filmen trots allt gå upp på bio. Hur det blir i Sverige är ännu oklart, tjänsten lanseras här 15 september.

Idag 05:14
Läs mer om Coronaviruset