Hem
Kerstin Bergeå. (SVT)

Experter: ”Det är precis så här priset ska användas”

Experterna är nöjda med årets pristagare av Nobels fredspris som går till den belarusiske människorättskämpen Ales Bjaljatski, ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties och ryska människorättsorganisationen Memorial.

Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, tycker att det är bra att civilsamhället premieras – och att ”det är precis så priset ska användas”.

– Det visar i sin helhet på vikten att arbeta tillsammans i rörelser underifrån för att sätta tryck på repressiva regimer, säger hon.

Hon får medhåll av Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning, som tycker att det var ett bra sätt att förhålla sig till det pågående kriget i Ukraina.

– Att lyfta civilsamhällets roll, att lyfta arbetet för demokratiska institutioner, att dokumentera människorättsöverträdelser i Ukrainakriget till exempel, säger han.

bakgrund
 
Nobels fredspris
Wikipedia (sv)
Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Dessutom gällde dessa förutsättningar vad som gjorts under det gångna året. Detta frångicks dock av praktiska skäl av Nobelkommittén redan från början.

De senaste tio årens mottagare av Nobels fredspris:

2012: Europeiska unionen, EU.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2018: Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak.

2019: Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

2020: FN:s livsmedelsprogram, WFP.

2021: Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov, verksamma i Filippinerna respektive Ryssland.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen