Hem
En israelisk brandman rör sig i närheten av röken efter en brand som uppstått i samband med en robotattack från Hizbollah i israeliska Golanhöjderna. (Leo Correa / AP)

Experter: Lätt att snubbla in i ett förödande krig

Ett krig mellan Israel och Hizbollah skulle vara förödande för båda sidor. Det säger general Shlomo Brom, före detta toppstrateg inom den israeliska försvarsmakten, till New York Times.

Brom påpekar bland annat att Hizbollah har tillräckligt med drönare för att övermanna Israels kraftfulla luftförsvar, och för att många av rörelsens milismän är stridshärdade veteraner från Syrienkriget.

– I ett obegränsat krig kommer förödelsen både bland civila nära fronten och djupare in i Israel att bli större.

Assaf Orion, en annan före detta israelisk general, säger till tidningen att Hizbollah i dag troligen har möjlighet att avfyra lika många robotar dagligen som man gjorde under hela kriget 2006. Samtidigt menar han att båda sidor, vad det än låter som, försöker undvika ett fullskaligt krig.

– Men det är väldigt lätt att snubbla in i det, även om det inte är något du är ute efter.

I Jerusalem Post är den israeliska försvarsforskaren Omer Dostri ännu mer drastisk: Det är inte en fråga om det blir ett fullskaligt krig, utan när.

bakgrund
 
Libanonkriget 2006
Wikipedia (sv)
Libanonkriget 2006 var en militär konflikt mellan Israel och libanesiska Hizbollah som började den 12 juli 2006. Den 12 juli besköt Hizbollah norra Israel med granater och Katiusjaraketer och dödade samtidigt tre israeliska soldater och tillfångatog två vid en attack mot två militärfordon som befann sig nära gränsen mellan Israel och Libanon. Den israeliska armén svarade med luftangrepp mot främst södra Libanon och huvudstaden Beirut och med markoperationer i södra Libanon. Hizbollah angrep norra delen av Israel med raketer. Ungefär 160 israeler och 1 200 libaneser dog. Ungefär en miljon libaneser och 300 000 israeler tvingades på flykt. Ett eldupphör inträdde den 14 augusti men det bröts vid några tillfällen. Den 8 september hade även luft- och sjöblockaden hävts. Israeliska soldater drog sig tillbaka från större delen av Libanon den 1 oktober, men man stannade kvar i den delade gränsbyn Ghajar.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen