Hem
Finsk soldat under slaget vid Salla. (TT / TT NYHETSBYRÅN)

Experter: Många likheter med finska vinterkriget

Både Putin och Stalin trodde att kriget skulle vara vunnet på några veckor. Men ett överraskande enat motstånd tvingade dem att tänka om. Likheterna mellan kriget i Ukraina och det finska vinterkriget 1939–1940 är många, säger experter som TT har talat med.

Tomas Ries, docent i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, säger att Sovjetunionen, likt Ryssland i Ukraina, trodde att Finland skulle kunna intas på max ett par veckor – men att finländska förband tack vare större moral gång på gång lyckades besegra de invaderande styrkorna. Något som fick Sovjetunionen att ändra taktik och ”med en överväldigande massa soldater och hänsynslös artillerield” långsamt mala sig fram och krossa motståndet.

Tuomas Tepora, historiker vid Tammerfors universitet, säger vidare att vinterkriget, precis som kriget i Ukraina, föregicks av långa förhandlingar där Sovjetunionen hade krävt att få byta till sig finländska områden.

– Man trodde att Sovjet bluffade med sina hot. Precis som i Ukraina.

bakgrund
 
Vinterkriget
Wikipedia (sv)
Vinterkriget (finska: talvisota; ryska: Зимняя война, tr. Zimnjaja vojna; i Sverige vanligen kallat finska vinterkriget) utkämpades mellan Finland och Sovjetunionen, sedan Sovjetunionen den 30 november 1939, tre månader in i andra världskriget, anfallit Finland. Efter hårt och envist motstånd tvingades Finland den 13 mars 1940 gå med på fred och göra landavträdelser (10 procent av sin yta), bland annat Karelska näset. Vintern 1939/1940 var i Finland en av de kallaste som uppmätts, det var konstant minusgrader och ofta låg temperaturen mellan –20 och –40 °C. Kallaste uppmätta temperaturen i Finland nådde ända ner till –47 °C.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen