JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Experter sågar utspelet: ”Får hoppas att de skojar”

Flera rättsexperter sågar Staffanstorps kommunstyrelseordförandes utspel om att stoppa all hjälp till återvändande IS-terrorister. Fredrik Lönndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, säger till SvD att signalvärdet är starkt men att det inte håller juridiskt.

– Kommunen har yttersta ansvaret för dem som vistas där, det finns inga undantag att man kvalar ut sig även om man gjort dumma saker, säger Lönndahl till tidningen.

De två experter som DN har talat med håller med. Förvaltningsrättsprofessorn Olle Lundin menar att en sådan lösning bryter mot rättsstatens regler.

– Vi får hoppas att de skojar eftersom det här är helt befängt, säger han.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson i en helikopter över Hongkong 2013.  Andrew Parsons / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Skakigt grepp om makten för Boris Johnson

Enligt hans anhängare var valet av Boris Johnson som Torypartiets ledare och Theresa Mays efterträdare på premiärministerposten ett mandat för hans visioner för brexit, skriver Lewis Goodall i en analys för Sky News.

Men den här regeringens grepp om makten är skakigare än på årtionden menar Goodall. Han skriver att Johnson har ett starkt stöd men att han inte har mandat från alla – varken väljare eller parlamentsledamöter. Det är inte säkert att ledamöterna tar instruktioner från sin lokala partiledning.

”De flesta tycker att insatserna för en hård brexit är så höga att de inte kommer att bry sig”, skriver han och pekar på att många inom partiet faktiskt också röstade emot honom.

Oavsett vad man tycker om Boris Johnson kommer valet av honom att beröra dig, skriver BBC:s politiska kommentator.

”Nu är han Torypartiets kung och brexitörerna är hans hov”, skriver hon.

3 min
TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson blir ny brittisk premiärminister

Boris Johnson väljs till Torypartiets ledare och Storbritanniens nya premiärminister med bara tre månader till ny brexit-deadline. Johnson fick 92 153 röster mot Hunts 46 656 röster vilket motsvarar 66 procent mot 34 procent av rösterna.

Boris Johnson tackar Torypartiet och Theresa May i sitt segertal och säger att Jeremy Hunt var en ”formidabel” motståndare.

Johnson säger att han läste i morse i Financial Times att han står inför ett av de mest avskräckande uppdragen någon kan få inför brexit och frågar publiken: ”Känner ni er avskräckta? Ni ser inte avskräckta ut.”

– Vi kommer att ge energi till landet och vi kommer att genomföra brexit, säger han inför publiken.

– Kampanjen är över, nu börjar jobbet!

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

1 tim
Boris Johnson. NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Ministrar flyr BoJo:s ledarskap – flera avgår

När det stod klart att Boris Johnson tar över som Torypartiets nya ledare avgick justitieminister David Guake, meddelar han på Twitter.

Han är en i raden som antingen hotat avgå eller lämnat i samband med att det står klart att Boris Johnson tar över som premiärminister efter Theresa May.

Inför att Boris Johnson väntades utses avgick bland andra utbildningsminister Anne Milton. Hon skrev i ett brev till Theresa May att hon är allvarligt oroad över att lämna EU utan ett avtal, något Johnson inte utesluter.

13 min
Läs mer om Brexit
Brexit Röster om nya Toryledaren
Boris Johnson och Donald Trump. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Röster om nya Toryledaren

Politiker gratulerar och utmanar – ”Vågar BoJo?”

”Han kommer bli suverän”, skriver Donald Trump på Twitter när han gratulerar Boris Johnson till segern och posten som Storbritanniens nästa premiärminister.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage både gratulerar och utmanar Johnson när han skriver på Twitter. ”Jag önskar honom lycka till som premiärminister och med sitt löfte om en brexit till varje pris. Har han modet att leverera?”, undrar Farage.

28 min
Hans Dahlgren  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska EU-ministern: Vill ha fortsätt god relation

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren säger till Sveriges Radios Ekot att han hoppas på en fortsatt god relation mellan Sverige och Storbritannien efter att det står klart att Boris Johnson blir ny brittisk premiärminister.

"Sverige har ett väldigt nära samarbete med Storbritannien och det vill vi fortsätta ha. Nu är ju frågan om man kommer att krascha ut ur unionen, med de negativa konsekvenser det kommer att få" säger han till SR.

Han säger också att frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland nu står på agendan.

36 min
Läs mer om Brexit
Modell över hur minnesmonumentet ska se ut. Norska Statsbygg.
Terrordådet på Utøya

Utøya-monumentet: Kritiker vill stämma staten

Det monument som är tänkt att resas till minne av offren i terrordådet i Norge 2011 kritiseras av lokalinvånare, som nu planerar att stämma den norska staten. Det rapporterar TT.

Kritiken handlar om platsen för minnesmonumentet, den kajplats från vilken båtarna till Utøya avgår, samt utformningen av det. Lokalbon Maria Holtane-Berge säger till NRK att de känner sig överkörda.

– Om detta hade gjorts på ett bra sätt så hade de hittat en plats som alla blev nöjda med, säger hon till kanalen.

2 tim
Här höll två av regeringens departement till innan bomben sprängdes 2011. Sørbø, Krister / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges regering sitter ännu i provisoriska lokaler i Oslo

Trots att det hunnit gå åtta år sedan terrordådet på Utøya och bomben i regeringskvarteret i Oslo sitter norska regeringen fortfarande i provisoriska lokaler, skriver SvD. Alla departement utom tre låg i det kvarteret.

Efter en lång strid om huruvida en av byggnaderna ska bevaras eller inte kommer den nu att rivas i oktober för att lämna plats åt ett nytt regeringskvarter. Den andra skadade byggnaden ska bevaras.

Igår 16:17
Gården på Utøya där attackerna ägde rum/arkivbild på Philip Botström och Andrea Törnestam. TT
undefined

SSU: Våra kamrater är döda men deras idéer lever ännu

Opinion Socialdemokraternas ungdomsförbund är stolt över att vara högerextremisternas tydligaste motpol, skriver SSU-topparna Philip Botström och Andrea Törnestam på Aftonbladet Debatt, på den åttonde årsdagen efter terrordådet på Utøya.

Duon skriver att SSU aldrig kommer att glömma de unga socialdemokrater som dog i attacken.

”Våra kamrater är döda, men deras idéer ska leva vidare genom oss. I morgon fortsätter vår kamp mot högerextremism och för jämlikhet”, skriver de.

Botström och Törnestam menar att högerextremismens framfart hotar demokratin och att demokratin ”måste återerövras av varje generation”.

Igår 17:26
Läs mer om Terrordådet på Utøya
Det ryska planet var av modellen A50 Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands kränkningar

Japan kritiserar Sydkorea: Planen var i vårt luftrum

Japan kritiserar Sydkorea efter att landet skjutit varningsskott mot ett ryskt militärplan som kommit in i luftrummet över de omstridda Liancourtöarna, rapporterar Reuters.

Sydkorea menar att luftrummet ovanför öarna, som de kallar Dokdo, är deras medan Japan menar att luftrummet ovanför öarna, som de kallar Takeshima, är deras.

– Det är Japan som borde agera mot det ryska planet som kom in i dess luftrum, säger utrikesminister Taro Kono under en presskonferens.

Japan har inkommit med en protest mot både Sydkorea och Ryssland. Ryssland nekar till att man har flugit in över öarna.

3 tim
Arkivbild från Dokdo eller Takeshima som det kallas på japanska AHN YOUNG-JOON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sydkorea: Vidtar kraftigare åtgärder om det upprepas

Sydkorea har lämnat en invändning mot Rysslands säkerhetsråd efter att tre ryska militärplan kommit in i det Sydkorea menar är deras luftrum. Sydkorea avfyrade hundratals varningsskott mot ett av planen, rapporterar Reuters.

Chung Eui-Yong, chef på Sydkoreas nationella säkerhetsdepartement, ber nu det ryska rådet att vidta lämpliga åtgärder.

”Vi ser mycket allvarligt på denna situation och, om den upprepas, kommer vi att vidta ännu kraftigare åtgärder”, säger Chung enligt ett citat från den sydkoreanska presidentens kontor.

Även två kinesiska plan ska ha kränkt det Sydkorea menar är deras luftrum.

5 tim
Läs mer om Rysslands kränkningar
Kim Jong-Un vid ubåten. KCNA / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Kim inspekterade ny ubåt – skapar oro för missiler

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har inspekterat en ny ubåt. Det visar nya bilder som den statliga nyhetsbyrån KCNA publicerat, rapporterar The Guardian. Enligt nyhetsbyrån ska den nya ubåten verka i vattnen på landets östkust och snart tas i bruk.

Nyhetsbyrån beskrev inte vilken typ av vapen som kan avfyras från ubåten men analytiker säger att storleken på den nya ubåten indikerar att den kan användas för missiler. Tidigare har endast en av landets ubåtar varit stor nog att avfyra missiler.

Enligt Asienexperten Ankit Panda, medarbetare på Federationen för amerikanska forskare, är det en viktig politisk signal eftersom det är första gången sedan i februari 2018 som Kim inspekterat ett system som tydligt är utformat för att bära kärnvapen.

– Jag anser att det är en olycksbådande signal om att vi borde ta Kim Jong-Uns tidsfrist om att USA måste göra en förändring i sin politik innan årets slut på största allvar, säger han.

4 tim
Nordkoreas diktator Kim Jong-un. TT
undefined

Dokument: Huawei har byggt ut 3G åt Nordkorea

Den kinesiska telekomjätten Huawei har i hemlighet hjälpt Nordkoreas regering att bygga ut landets 3G-nätverk. Det visar interna dokument som en tidigare Huaweianställd läckt till Washington Post.

Enligt tidningen väcker avslöjandet frågor om huruvida Huawei har använt amerikansk teknologi i 3G-utrustningen och därigenom brutit mot USA:s exportregler.

Evans Revere som tidigare arbetat på det amerikanska utrikesdepartementet säger till WP att kopplingen mellan Huawei och Nordkorea sannolikt kommer att öka spänningarna mellan USA och Kina.

– Just när du trodde att relationen inte kunde bli mer komplicerad, så visar det sig att Kina och Nordkorea samarbetat för att Nordkorea ska kunna göra framsteg inom ett område med potentiellt känslig teknologi.

Igår 12:25
Läs mer om Nordkoreakrisen