Experter: Utfallet kan bli betydande
Utfallet i målet med Flashbacks vd Jan Axelsson där han står åtalad för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor kan få stor betydelse. Det säger experter som TT pratat med.
– Nu förtydligas gränserna för yttrandefriheten och hur långt ansvaret för andras inlägg sträcker sig, säger Ängla Pändel, advokat och ordförande för Institutet för Juridik och Internet.
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att antalet moderatorer kan behöva fördubblas vid fällande dom.
– Om det blir en fällande dom som står sig i högre instanser så kommer det göra att andra aktörer behöver fundera på sin egen tillsyn, säger han till TT.
bakgrund
Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor
Wikipedia (sv)
Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112), eller BBS-lagen (Bulletin Board System), är en lag i Sverige som antogs 1998 och gäller för tjänster som elektroniskt förmedlar meddelanden. Syftet med lagen är att fastställa ansvar för den som tillhandahåller tjänsten att hålla uppsikt över anslagstavlan och ta bort meddelanden som uppenbart utgör uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi, olaga våldsskildring eller meddelanden där den postande användaren uppenbart gjort intrång i upphovsrätten.
Ansvaret att följa lagen läggs på den som tillhandahåller själva tjänsten och inte på den som tillhandahåller infrastruktur eller hårdvara för tjänsten. Det vill säga att ansvaret inte ligger på webbhotellet eller internetoperatören. Detta innebär också att man, oavsett serverns placering, kan hållas ansvarig om man är svensk medborgare eller vistas i Sverige som utlänning.
Lagen gäller inte meddelanden inom ett företag eller en myndighet. Den gäller inte heller tjänster som skyddas av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), det vill säga om tjänsten till exempel tillhör en YGL-skyddad databas med en registrerad ansvarig utgivare - som förhandsgranskade kommentarsfält på massmediewebbplatser. Enligt propositionen (1997/98:15) så avses i lagen meddelanden som lämnas i en publik tjänst för andra användare att läsa. Här inkluderas inte till exempel e-postmeddelanden med en eller flera bestämda mottagare. Enligt flera domar och åklagare är BBS-lagen tillämplig på kommentarsfält på bloggar.
bakgrund
Flashback Forum
Wikipedia (sv)
Flashback Forum är ett svenskt internetforum, och en av Sveriges mest besökta webbplatser (publicerat 2017). Flashbacks webbplats lanserades 1995, forumet grundades 1996 men fick sin prägel år 2000. Det inrymmer ett brett ämnesområde från aktuella kriminalfall, politik, privatekonomi, bilar och sport till droganvändning, prostitution och psykisk ohälsa.
Yttrandefrihet är ett centralt begrepp för forumet, vars slogan är "Yttrandefrihet på riktigt". Flashback saknar utgivningsbevis och ansvarig utgivare, och skyddas därför inte av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen. Användare utför grävande journalistik utan att följa pressens yrkesregler från Svenska Journalistförbundet. Forumet är modererat utifrån Flashbacks regler och egen netikett, vilka skärptes något 2013, men modereringen anses vara minimal jämfört med andra forumen enligt FOI. Brott mot forumets stadgar kan resultera i varning, avstängning eller permanent bannlysning. Servrarna har en Bahnhof-adress, och är placerade i Sverige och i Nederländerna (per 2019).
Forumet nominerades 2009 till det journalistiska grävpriset Guldspaden för det gemensamma journalistiska grävet kring våldtäkterna i Bjästa. En tråd som avslöjade Terje Hellesøs manipulerade naturbilder fick Guldspadens hedersomnämnande 2011 och vann Sveriges Radios journalistpris Årets medieorm.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen