Expertkritik mot förvald dricks på kortmaskiner
För två år sedan infördes kortmaskiner med förvalda dricksalternativ i den svenska handeln. De används ofta vid enkla beställningar, såsom en öl i baren, vilket vållat irritation och debatt om amerikanisering.
I två nya artiklar kritiseras fenomenet av svenska experter. Ebba von Mecklenburg, vett- och etikettexpert, kallar det ”fånigt” och ”oförskämt”. Hon tycker att dricks kan vara på sin plats om personalen hjälper till med bordsplacering och ger ett trevligt bemötande.
– Då betjänar de mig och då ger man dricks. Men om jag sitter i en bar och tar en öl eller ett glas vin. Vad har de gjort då? De har tagit betalt, säger hon till TV4 Nyheterna.
Trendanalytikern Johan Åkesson, som skrivit boken ”Krogen”, ser dricks som ett sätt för gästen att bli ihågkommen och visa uppskattning.
– Magin som finns kring dricks går förlorad när den är förprogrammerad på en skärm, säger han till DN.