Hem
Katerina Janouch, Medborgerlig samling, Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige och demonstration av NMR. (TT)

Extrempartier stora på FB – men gjorde fiasko i valet

Extrem- och ytterlighetspartier är stora på sociala medier som Facebook och Twitter – men få röstade på partier som Medborgerlig samling, Alternativ för Sverige och Nordiska motståndsrörelsen i valet, skriver Aftonbladet.

Nazistiska NMR hade kandidater till kommunfullmäktige i Boden, Kungälv och Ludvika men partiet kom inte in i någon av kommunerna. Medborgerlig samling fick 4,3 procent – två mandat – i partiets starkaste fäste i halländska Laholm, medan högerpopulistiska AFS misslyckades med att komma in i riksdagen.

Totalt fick uppstickarpartierna 1,4 procent av rösterna i riksdagsvalet, 0,4 procent gick till Feministiskt initiativ vilket innebär att de andra fick 1 procent tillsammans.

bakgrund
 
Alternativ för Sverige
Wikipedia (sv)
Alternativ för Sverige (AfS) är ett svenskt politiskt parti. Partiet har beskrivits som högerextremt, nationalistiskt, och högerpopulistiskt. Ledare för partiet är Gustav Kasselstrand. Partiets namn är inspirerat av Alternativ för Tyskland, vilka tillsammans med Front National och FPÖ räknas till partiets förebilder. Partisymbolen utgörs av Sveriges flagga formad som ett hjärta. Enligt partiet kandiderar man inte till kommun- och landstingsvalen 2018 utan enbart till riksdagen.
bakgrund
 
Nordiska motståndsrörelsen
Wikipedia (sv)
Nordiska motståndsrörelsen, NMR (finska: Pohjoismainen vastarintaliike; PVL, norska: Nordiske motstandsbevegelsen; NMB), är en nordisk våldsbejakande, högerextrem, antisemitisk, förintelseförnekande, militant och nynazistisk organisation. Det är också ett politiskt parti, vilket genom revolution vill "skapa en nordisk nationalsocialistisk republik bestående av de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island och eventuellt även de baltiska länderna". Organisationen har flera gånger kopplats till politiskt motiverade grova våldsbrott inklusive mord, bombningar, dödsmisshandel och tillverkning av egna vapen.Från och med juni 2016 finns det fyra grenar av Nordiska motståndsrörelsen. Dessa är den svenska, finska, norska och danska grenen. Dessa grenar var dessförinnan landsomfattande avdelningar såsom Svenska motståndsrörelsen. Den finska grenen förbjöds dock i november 2017. Organisationen är strikt hierarkisk, sluten och disciplinerad. Organisationens ledare är Simon Lindberg medan den övriga ledningen, ledningsrådet, består av Emil Hagberg (internationell talesman tillika samordnare för regionala ledare), Fredrik Vejdeland (politisk strateg och chefredaktör för organisationens nättidning Nordfront) och Pär Öberg (presstalesman för organisationen). Samtliga personer i ledningen är dömda för brott, däribland dråp, misshandel, våldsamt upplopp, brott mot knivlagen, hets mot folkgrupp, uppvigling, vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.En majoritet av organisationens aktivister visade sig vid en granskning 2015 vara dömda för våldsbrott och Säkerhetspolisen har angett organisationen som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet, och den bedöms vara en central aktör i vit makt-miljön. Organisationen har beskrivits som en terroristorganisation, och enligt forskaren Christer Mattsson är det en våldsam sekt som har flera likheter med jihadistiska terrorsekter.
bakgrund
 
Medborgerlig samling
Wikipedia (sv)
Medborgerlig samling är ett svenskt politiskt parti som beskriver sin ideologi som liberalkonservativ. Partibeteckningen är registrerad för alla val hos Valmyndigheten. Partiordförande är Ilan Sadé. Partiet har (2018) inga mandat i några politiska församlingar, men det finns politiska vildar som – efter att ha blivit invalda på kommunala förtroendeposter för bland annat liberalerna, feministiskt initiativ, moderaterna och centerpartiet och sedan hoppat av – uppgivit att de stöder eller blivit medlemmar i Medborgerlig samling.Partiets organ heter MED-bloggen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen