Fahl: ”Cool girl – en vinnare som blir förlorare”
DN:s Hanna Fahl skriver om ”cool girls” som beskrivs i en nyckelscen i boken Gone Girl som filmatiserats av David Fincher. En cool girl halsar öl, gillar snuskiga skämt, fotboll, trekanter och blir framför allt aldrig sur. Hon är bara en av grabbarna, en skön tjej. Huvudrollen Amy ser igenom den falska fasaden och konstaterar i stället en strukturell maktobalans.
Filmen delar kritikerna. Den uppfattas både som misogyn och feministisk. Fahl hittar fog för båda tolkningarna i den filmatiserade cool girl-monologen. Dels kan man tolka resonemanget som att tjejer aldrig på riktigt kan gilla stereotypt manliga grejer och att Fincher inte lyckas sätta fingret på det verkliga problemet, männen. Dels anser hon att författaren Gillian Flynn har klätt något i ord ”som vi tidigare bara haft en vagt smygande känsla av, och som vi har ett behov av att diskutera”.
Från Gone Girl av Gillian Flynn
”Att vara en Skön tjej innebär att jag är en åtråvärd, klipsk och rolig kvinna som gillar fotboll, poker, snuskiga skämt och rapningar, som spelar tv-spel, dricker billig öl, gillar trekanter och analsex och stoppar i sig hamburgare och hot dogs som om hon kan äta hur mycket som helst, samtidigt som hon är en nätt storlek 34, för Sköna tjejer är framförallt heta. Heta och förstående”.