”Fake news” får medier att sluta med aprilskämt
Att publicera påhittade artiklar den 1 april har länge varit en tradition i svenska medier. Men allt fler lägger nu ner skämtandet, till följd av att spridning av falska nyheter blivit ett stort problem. Det skriver tidningen Journalisten.
Mittmedia, med tidningar som Örnsköldsviks Allehanda, Dalarnas Tidningar och Tidningen Ångermanland skippade aprilskämten redan förra året. I år ansluter sig också Smålandsposten.
– I dag kan en fejkad hemsida med direkt felaktiga texter få mer spridning än riktiga nyheter. Vi sysslar med det senare och vill inte riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning, säger tidnigens chefredaktör Magnus Karlsson.
bakgrund
Aprilskämt
Wikipedia (sv)
Aprilskämt är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april. I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar och reportage den första april.
I Storbritannien, Irland, Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland kallas dagen för All Fools' Day eller April Fools' Day. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för un poisson d'avril (aprilfisk), och i Skottland för en gowk (gök/dummerjöns). I Indien lurar man också folk under Holi-festen den 31 mars.
Spårvagnsflyget var aprilskämt 1950
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen