Journalisten Fredrik Önnevall i samband med rättegången i Malmö tingsrätt 2017. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fosterland-domen

Fällda journalister tackar nej till pengar från SVT

De tre SVT-medarbetare som dömts för människosmuggling efter att ha hjälpt en 15-årig pojke till Sverige i samband med inspelningen av tv-serien Fosterland kommer att tacka nej till att SVT betalar deras rättegångskostnader. Det skriver de i ett uttalande på Facebook.

– Vi vill inte användas för en diskussion om värdet av public service. Då landade det i att vi tackar nej, säger programledaren Fredrik Önnevall till SVT Nyheter Skåne.

SVT:s beslut att betala rättegångskostnaderna har fått mycket uppmärksamhet. SVT motiverar beslutet med att man i det ögonblick man tog beslut att sända serien också fick ett ansvar för sina medarbetare.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restauranger som bryter mot reglerna kan stängas

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rutiner för hur restauranger och barer som inte följer reglerna om distansering ska kunna stängas.

– Vi kommer göra kontroller i helgen, säger Anders Tegnell under myndighetens dagliga presskonferens.

Det är dock inte bara restaurangägarna som måste se till att det inte blir för trångt på exempelvis uteserveringar i solen.

– Gästerna har också ett ansvar. Det finns ett jättestort personligt ansvar.

793 svenskar har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige och totalt 9 141 personer har bekräftats smittade.

4 tim
Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Sjukhuset är det största av de fyra sjukhusen i Sörmland. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkarna i Sörmland vill att krisavtalet aktiveras: ”Ett värre läge än i Stockholm”

Sörmlands läkarförening vill följa Region Stockholms exempel och aktivera krislägesavtalet för personalen, rapporterar P4 Sörmland. Det skulle möjliggöra att personalen jobbar längre arbetsveckor i utbyte mot en högre ersättning.

– Vi har en situation som egentligen är mer ansträngd än Stockholm, säger föreningens ordförande Marie Engman.

Tjänstemän ska nu undersöka om läget är så pass allvarligt att avtalet kan aktiveras. Först efter påsk kan det bli aktuellt.

Ställt i relation till folkmängden är Sörmland den värst drabbade regionen i landet, skriver Läkartidningen. Enligt regionens dagliga uppdatering vårdas just nu 115 patienter på sjukhus och 32 får intensivvård. Totalt har 67 patienter dött och 568 personer konstaterats smittade i regionen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
En kvinna ser på när statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen med anledning av coronapandemin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

S står för största ökningen i Sifos historia – har hämtat hem en femårig nedgång

Socialdemokraterna rusar i opinionen under coronakrisen, visar en ny mätning från GP/SvD/Sifo. Partiet klättrar med hela 6,8 procentenheter på en månad och hamnar på 30,6 procent.

Det är den största uppgången för partiet i Sifos historia. Mätinstitutet har gjort mätningarna sedan 1967.

– Det är en exceptionell uppgång, säger opinionschefen Toivo Sjörén till SvD.

Uppgången innebär att S har hämtat hem fem års nedgång i opinionen på en månad. Mätningens största förlorare är Sverigedemokraterna, som tappar 2,7 procentenheter till 19,5 procent.

2 tim
Mikael Damberg under dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg skärper tonen inför påsk: ”Jag vill inte se någon trång uteservering”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppmanar svenskar till uthållighet under coronakrisen, och manar alla att följa rekommendationerna inför påsk.

– Jag vill inte se några trånga uteserveringar, säger han på en pressträff efter dagens möte i krishanteringsrådet.

Därefter gick ordet över till de närvarande myndighetscheferna. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar att den sociala distanseringen i samhället har fungerat.

– Jag har aldrig någonsin sett att vinterkräksjukan och influensan dör ut på det här sättet, säger han.

Antalet anmälda brott i mars minskade med fyra procent jämfört med samma månad förra året, meddelade polisen. Bland annat våldsbrotten och trafikbrotten har minskat.

Även Socialstyrelsen och MSB närvarade vid pressträffen.

2 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin under en pressträff i tisdags. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven är ”inte främmande” för att stänga restauranger

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att regeringen kan kliva in och stänga restauranger och barer som inte följer riktlinjerna under coronakrisen, säger han i Studio Ett.

– Vi har sagt att vi inte är främmande för några som helst beslut, säger Löfven.

Han intervjuas också i Svenska Dagbladet. Där är statsministern kritisk till att den svenska beredskapen har monterats ner över tid.

– Vi pratar decennier här och sedan det kalla kriget var över – under lång tid har ju det här dragits ned på, säger han till tidningen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Äldre kvinna på ett äldreboende i Nya Zeeland. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Nya Zeeland nära stoppa smittan – bara ett dödsfall

För fjärde dagen i rad sjunker antalet nya konstaterade fall av coronaviruset i Nya Zeeland. På torsdagen rapporterades bara 29 stycken i hela landet, vilket gör att totalsiffran nu är 1 239 fall, rapporterar CNN.

Önationen med runt fem miljoner invånare införde tidigt hårda direktiv om gränskontroller och utegångsförbud, med målet att inte bara bromsa smittan utan helt utrota den.

Trots det låga antalet smittade sa primärminister Jacinda Ardern nyligen att det ännu inte finns några planer på att lyfta restriktionerna.

Hittills har landet också lyckats väl med att hålla smittan borta från den äldre befolkningen, vilket bidragit till att landet bara fått ett enda dödsfall till följd av smittan.

2 min
En affär i Turkmenistan. IGOR SASIN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Noll virusfall i Turkmenistan – men experter tvivlar

Turkmenistan har i nuläget inga bekräftade fall av det nya coronaviruset och i veckan hölls stora möten där invånarna möttes för att gymnastisera tillsammans utomhus. Men experter tvivlar på att att uppgifterna om att viruset inte nått landet verkligen stämmer, skriver AFP.

– De säger samma sak om hiv och aids, säger Ruslan Myatiev, exilturkmen som driver en oberoende nyhetskanal.

Han säger att landets hiv-fall officiellt föll till noll i samband med att den nuvarande ledaren Gurbanguly Berdymukhamedov kom till makten.

Myatiev säger dock att han känner till flera personer som lever med hiv i landet.

3 tim
Tedros Adhanom Ghebreyesus och Tsai Ing-wen TT
undefined

Taiwan kräver WHO-ursäkt efter anklagelse om rasism

WHO:s etiopiske generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus beskyllde i går Taiwan för att ha orkestrerat rasistiska attacker mot honom.

I dag slår Taiwan tillbaka mot anklagelserna och kräver en ursäkt, rapporterar flera nyhetsbyråer.

– I åratal har vi exkluderats från internationella organisationer, vi om några vet hur det känns att bli diskriminerad och isolerad, säger presidenten Tsai Ing-wen enligt Reuters.

Relationen mellan WHO och Taiwan, som uteslutits ur organisationen efter påtryckningar från Kina, har kraftigt försämrats efter virusutbrottet.

Idag 07:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Tomt i Londons kollektivtrafik. ISABEL INFANTES / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Raab: Ännu för tidigt att lyfta brittiska restriktioner: ”Vi måste följa planen”

Brittiske premiärministern Boris Johnson är kvar på intensivvårdavdelning, men mår bättre och är vid gott mod, sa utrikesminister Dominic Raab på en presskonferens.

Raab sa också att 7 978 personer i Storbritannien nu har dött till följd av coronaviruset och att de strikta åtgärderna i landet inte kommer att lyftas förrän det finns tydliga tecken på att smittan i landet har bromsats. Mer om ”nästa fas” kommer inte att sägas förrän slutet på nästa vecka.

– Vi måste hållas oss till planen och lita på vetenskapen, sa Raab.

Även Patrick Vallance, regeringens vetenskapliga rådgivare, medverkade på presskonferensen. Han sa bland annat att det finns tecken på att kurvan har börjat planat ut men att det kan förändras om människor inte följer direktiven.

31 min
En man läser en tidning med Boris Johnson på framsidan.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget fortsätter förbättras: ”Johnson vid gott mod”

Läget för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fortsätter att förbättras och ”han är vid gott mod”, säger Johnsons talesperson, enligt The Guardian.

Tidigare försvarsminister Tobias Ellwood säger till Sky News att Johnson är ”mentalt kapabel att ta beslut” från sjuksängen.

Johnson vårdas dock fortfarande på intensiven efter att ha smittats av coronaviruset.

Över 60 000 personer har bekräftats smittade i Storbritannien. Över 7 000 personer har dött.

4 tim
Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska regeringen får fri tillgång till sedelpressen

Storbritannien har blivit det första landet att helt kringgå lånemarknaden i kampen mot coronaviruset. Bank of England har gett regeringen fri och obegränsad dragningsrätt på ett konto hos centralbanken, rapporterar Financial Times.

Det lär komma kritik om att landet ägnar sig åt Zimbabwe-liknande politik som leder till hyperinflation, skriver tidningen. Det brittiska finansdepartementet framhåller dock att åtgärden är tillfällig och kortvarig.

Marknadsreaktionen har också varit dämpad – pundet rör sig knappt och räntan på tioåriga brittiska obligationer ligger still efter nyheten, skriver FT.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Arkivbild: New Yorks arbetsmarknadsdepartement.  John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomernas farhåga: 20 miljoner färre jobb i april

När veckans statistik över nyanmälda arbetslösa i USA kommer på torsdagen befarar ekonomerna att april kan komma att mynna ut i 20 miljoner färre jobb. Det rapporterar Reuters.

USA:s arbetsmarknadsmyndighet redovisade förra veckan att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med 701 000 i mars, sju gånger högre än väntat.

”Dessa dystra siffror tyder på ytterligare en bottennotering för sysselsättningsrapporten i april. USA befinner sig nu i recession och den verkar bara bli djupare, frågan är hur länge det kan ta innan USA återhämtar sig”, skriver S&P Global Ratings USA-ekonom Beth Ann Bovino i en kommentar.

Enligt CNBC väntas antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan ha stigit med runt 5,25 miljoner, vilket skulle innebära att det totala antalet nu uppgår till 15 miljoner för de senaste tre veckorna.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Ola Wenström. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Champions League 19/20

Tv-profilen sörjer kanalens tapp: ”Älskade Champions”

Efter tolv raka säsongen där han lett samtliga Champions League-sändningar tvingas Ola Wenström tacka för sig när Nent som äger Viasat förlorar rättigheterna, konstaterar Sportbladet.

”Ibland förlorar man”, skriver tv-profilen på Twitter efter beskedet att det blir Telia som får rättigheterna till evenemanget från och med hösten 2021.

”Älskade Champions som jag en gång bytte arbetsplats och kanal för, lagt så mycket tid, kraft och lust på”, fortsätter Wenström.

1 min
Telias blivande vd Allison Kirkby.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Telia miljardsatsar på Champions League

Telia satsar mer än 3 miljarder kronor för att köpa de svenska rättigheterna till fotbollens Champions League, skriver Dagens Media och hänvisar till källor.

Enligt källorna kommer Telia betala drygt 1 miljard kronor per år de kommande tre åren. De får därför ta över rättigheterna från och med 2021.

Tidigare under torsdagen blev det klart att Nent tappar rättigheterna till fotbollsturneringen.

– Att man är beredd att lägga såna här summor förvånar mig, sa Nents vd Anders Jensen till DI.

5 tim
Arkivbild: Atletico Madrid mot Liverpool. Jon Super / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Viasat förlorar Champions League: ”Förvånar mig”

Nent förlorar rättigheterna till Champions League i Sverige och Norge från hösten 2021. I stället kommer mediebolaget att sända Europa League i Sverige, Norge och Finland, rapporterar DI.

Nent lyckades förlänga rättigheterna för Champions League i Danmark, men enligt vd:n Anders Jensen drog priset i väg i de svenska och norska auktionerna.

– Det förvånar mig inte att vi fick konkurrens men att man är beredd att lägga sån här summor förvånar mig, säger han till DI.

Vilket bolag som tar över rättigheterna är ännu inte officiellt.

Idag 06:47
Läs mer om Champions League 19/20
Coronaviruset Forskningsframsteg
En kvinna och två barn i Sydkorea. TT
Coronaviruset Forskningsframsteg

Studier väckor frågor om immunitet efter covid-19

Ett 50-tal patienter som friskförklarats från covid-19 i Sydkorea har på nytt testat positivt, rapporterar Bloomberg. Enligt landets smittskyddsmyndighet har de troligen inte smittats en andra gång, däremot har viruset återaktiverats hos patienterna.

Samtidigt rapporterar South China Morning Post om en studie som visar att en del patienter som friskförklarats tycks ha oväntat låg nivå av antikroppar. Enligt forskarna kan detta tyda på att alla patienter som varit sjuka inte blir immuna.

1 tim
En covid-19-patient på ett sjukhus i Varese använder pekskärmen på en robot. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Robotar kan bli hjältar i kampen mot coronaviruset

Robotar kan komma att spela en viktig roll i kampen mot coronaviruset, skriver nyhetsbyrån AFP.

Pandemin har snabbat på utvecklingen av ny teknik på området och på ett tillfälligt sjukhus i Wuhan har en grupp robotar redan serverat måltider och tagit tempen på smittade. Karl Zhao, chef för tillverkaren Cloud Minds, säger att en av robotarna dessutom konverserat patienterna, dansat för dem och lett stretchövningar.

På andra håll i världen används robotar för att desinficera sjukhus och för att sköta kommunikationen mellan patient och läkare på distans, utan risk för att smittan överförs.

Robotar användes även för att söka efter viruset ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess flera veckor efter att passagerarna evakuerats, skriver AFP.

Idag 05:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Tyskland
Öde gator i Berlin/Angela Merkel. TT
Coronaviruset Smittan i Tyskland

Merkel: Vi måste hålla fokus – situationen är skör

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tror inte att de tyska restriktionerna för att bromsa coronavirussmittan behöver skärpas ytterligare. I stället tycker hon att de senaste siffrorna när det gäller spridningen inger ett försiktigt hopp, skriver Bloomberg.

Hon uppmanar tyskarna att fortsatt följa restriktionerna noga, inte minst över påsken.

– Vi måste hålla fokus, situationen är skör, sa Merkel.

Den tyska regeringen har börjat mötas av visst tryck på att lätta på restriktionerna av ekonomiska skäl. Men hälsominister Jens Spahn sa i dag att återgången till ett vanligt liv kommer att bli en långsam process.

2 tim
Jens Spahn och förbundskansler Angela Merkel Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland öppnar för lyfta restriktioner efter påsk

Tysklands hälsominister Jens Spahn öppnar för att landets restriktioner kan komma att börja lyftas efter påsk – om den senaste tidens relativt kontrollerade spridning stabiliseras. Det säger han till tidningen Handelsblatt:

– Vi ser en positiv trend. Men den måste hålla i sig.

En förutsättning för att lättnader ska bli aktuella är att befolkningen fortsätter att följa restriktionerna under påskhelgen, säger Spahn.

6 tim
Folktomt vid Brandenburger Tor i Berlin. Christophe Gateau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronafallen i Tyskland ökar för tredje dagen i rad

Tyskland har det senaste dygnet registrerat 4 974 nya personer som smittats av det nya coronaviruset. Det visar siffror från Robert Koch-institutet, landets folkhälsomyndighet, enligt Deutsche Welle.

Antalet smittade ökar därmed för tredje dagen i rad efter att dessförinnan ha minskat under fyra dagar, skriver tidningen.

Totalt har över 108 000 personer i Tyskland konstaterats smittade. Drygt 2 100 personer har dött.

Idag 07:34
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Stockholms vårdplatser väntas räcka i påsk

Vårdplatserna väntas räcka i Region Stockholm över påsken, skriver DN. Enligt sjukvårdsdirektör Björn Eriksson har landstinget ett 60-tal lediga intensivvårdsplatser och ”gott om plats” på sjukhusen.

Men det är under förutsättning att invånarna är disciplinerade.

– Det är väldigt farligt att tro att man kan börja bete sig på något annat sätt än enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Eriksson till DN.

Fortfarande växer antalet som behöver sjukhusvård. Just nu vårdas 198 patienter på intensivvårdsavdelningar och 758 på andra avdelningar för covid-19 i länet.

1 tim
Patient med rollator får hjälp att ta sig fram. Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dokument visar: Personer över 80 år ska prioriteras bort från intensivvården

Personer med biologisk ålder över 80 år, samt multisjuka mellan 60 och 80 år, ska bortprioriteras i intensivvården. Det visar interna dokument från Karolinska universitetssjukhuset som Aftonbladet och SvD tagit del av.

Dokumentet har gått ut till ansvariga läkare på sjukhuset och listar patientgrupper som ska få intensivvård. En läkare som SvD pratat med säger dock att det är svårt att förhålla sig till riktlinjerna och kallar dem ”skrämmande”.

– Intensivvårdsläkare, trots sin mycket höga kompetens, ska inte lämnas ensamma med sådana beslut, säger Boris Kan, överläkare på KS Huddinge.

Idag 07:50
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Afrika
Presenten Mokgweetsi Masis Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Afrika

Botswana sätter hela parlamentet i karantän

Botswana sätter alla landets parlamentsledamöter, inklusive presidenten Mokgweetsi Masisi, i två veckors karantän, rapporterar Reuters. Orsaken är att en hälsovårdsarbetare som testat parlamentarikerna själv visat sig vara smittad av det nya coronaviruset.

Hon är en av endast 13 personer i landet som hittills bekräftats vara smittade.

President Masisi har redan suttit i karantän en gång i mars, efter en resa till Namibia.

2 tim
Smittskyddspersonal i Sydafrika. Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittan sprider sig i Afrika: ”Sjukvård kan kollapsa”

Samtidigt som coronavirusepidemin nått Europa och Nordamerika med full kraft har antalet smittade nu börjat stiga ordentligt även i Afrika. Nyligen passerades 10 000 konstaterade fall och antalet nya smittade ökar nu exponentiellt, skriver Reuters.

Många experter varnar för att kontinenten kommer att drabbas mycket hårdare än mer utvecklade delar av världen, bland annat eftersom social distansering och handhygien på många håll är nästan omöjligt att upprätthålla.

Harvardprofessorn Joia Mukherjee tror att de afrikanska dödsfallen kan bli fem gånger fler än på andra platser.

Patrick Youssef från Internationella Rödakorskommittén påpekar att sjukvården i flera afrikanska länder redan i normalläget är pressad.

– Sjukvårdssystem över hela Afrika kan kollapsa under den extra bördan, säger han.

Igår 20:16
Läs mer om Coronaviruset