Hem
Eija Winblad von Walter, 2,5 år har en omfattande hjärnskada och behöver konstant tillsyn. (Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Familjen nekades assistans – samlar in pengar själva

Eija Winblad von Walter, 2,5 år har en omfattande hjärnskada och behöver konstant tillsyn. Men eftersom sondmatning räknas som egenvård har hon nekats assistans på dagtid av Försäkringskassan och nu tvingas familjen, som bor i Danderyds kommun, att göra en privat insamling – för att få det att gå ihop. Det skriver TT som träffat familjen.

Mattias Isaksson säger att deras familj är ett tydligt exempel på att systemet inte fungerar och att barn som behöver hjälp faller mellan stolarna.

– När vi fick veta vidden av Eijas hjärnskada så tänkte vi att vi får självklart hjälp av samhället. Vi tänkte inte att vi båda skulle bli sjukskrivna och att vi skulle behöva göra en internetinsamling för att få hjälp, säger Mattias Isaksson.

Familjens ansökan om assistans omprövas just nu av Försäkringskassan.

bakgrund
 
Lagen om assistansersättning
Wikipedia (sv)
Lagen om assistansersättning även förkortat LASS reglerade svenska statens ersättning för den personliga assistans som en person kan få och som utbetalas av försäkringskassan. Lagen har funnits sedan den 5 maj 1993 men upphävdes 2011-01-01 genom SFS 2010:111 och ersattes därmed av Socialförsäkringsbalken. Det är kommunerna som, enligt LSS, har huvudansvaret för assistansinsatser till personer som på grund av sina funktionsnedsättningar är i behov av detta. Detta gäller dock bara upp till och med tjugo timmar per vecka. Det är först när en person är i behov av fler assistanstimmar som LASS träder i kraft. LASS-timmarna betalas då istället av försäkringskassan, vilken är statlig. Man kan inte få ersättning av LASS om man vårdas på sjukhus eller bor på en gruppbostad, timmarna får inte heller tas ut om man befinner sig i förskoleverksamhet, skola eller daglig verksamhet. Det kan dock finnas vissa särskilda skäl för assistenten att vara närvarande vid vissa tillfällen, detta går då att ansöka om. Dessa skäl kan exempelvis vara att personen har svårt att kommunicera på annat sätt än genom sin assistent eller att assistenten måste finnas till hands av medicinska skäl. Kommunen har skyldighet att tillhandahålla assistenter, men man har även rätt att anställa någon inom familjen eller annan närstående, anställningen sker dock alltid genom kommunen. Hur många timmars assistansersättning man har rätt till avgörs individuellt efter prövning av behovet. Personlig assistans beslutad efter denna prövning är kostnadsfri för den enskilde individen oavsett om behovet är över eller under 20 timmar i veckan.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen