Hem
Stefan Löfven på torsdagens presskonferens (tv). Tage Erlander i Harpsundsekan (till höger). (TT)

”Fånigt tydliga paralleller till Wennerströmaffären”

Den stora saken i it-skandalen är vad affären säger om statsminister Stefan Löfven. Det skriver Expressens Torbjörn Nilsson.

Han jämför med sommaren 1963, då flygöversten Stig Wennerström greps, misstänkt för att ha spionerat för Sovjet. Mycket av debatten efteråt kom att handla om att statsminister Tage Erlander inte känt till misstankarna mot Wennerström tidigare – trots att flera av hans ministrar gjort det en tid.

Torbjörn Nilsson skriver att parallellerna nästan är ”fånigt övertydliga”.

En av de viktigaste politiska konsekvenserna av Wennerströmaffären blev att regeringskansliet växte med politiskt sakkunniga och samordnare. Tanken var att det skulle förebygga haverier.

För 64 år sedan funderade Tage Erlander en hel del på statsministerämbetet och på sin egen roll. ”Stefan Löfven har en del att fundera på de sista sommarveckorna innan riksdagen öppnar igen”, skriver Torbjörn Nilsson.

bakgrund
 
Stig Wennerström
Wikipedia (sv)
Stig Erik Constans Wennerström, född 22 augusti 1906 i Adolf Fredriks församling, Stockholm, död 22 mars 2006 i Enebyberg, Danderyd, Stockholms län, var en svensk överste i flygvapnet, mest känd för sitt spionage för Sovjetunionens räkning mellan ca 1948 och 1963. Han kunde till sist gripas och dömdes den 12 juni 1964 till livstids straffarbete för grovt spioneri. Domen kom dock senare att lindras till 20 års fängelse vilket medförde att Wennerström var en fri man i september 1974.

Bakgrund

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen