Hem
Arkivbild: Farc, Colombias president Juan Manuel Santos. (TT)

Farc flyttar tillbaka trupper efter presidentens besked

Vapenvilan mellan den colombianska regeringen och Farcgerillan kommer att upphöra den 31 oktober. Det meddelade Colombias president Juan Manuel Santos på tisdagen lokal tid.

Beskedet ledde till att Farc började flytta tillbaka sina trupper till djungeln, och den fred som tog fyra år att förhandla fram blir nu allt mer bräcklig.

– Vi befinner oss i en gråzon, i en slags limbo som är riskabel och vi kan inte förlänga denna process, sa Juan Manuel Santos i ett tv-sänt tal på tisdagen, enligt Dagens Nyheter.

Santos mötte den förre presidenten Alvaro Uribe under onsdagen. Uribe ledde nej-kampanjen vid folkomröstningen om fredsavtalet. Tanken med mötet är att de två ska komma överens om hur stora eftergifter Farc måste gå med på för att ett nytt fredsavtal ska kunna komma på plats.

bakgrund
 
Farc
Wikipedia (sv)
Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé, FARC (även FARC-EP) (spanska: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo), är en revolutionär gerillaorganisation som i colombianska inbördeskriget för en väpnad kamp mot landets regeringsstyrkor samt paramilitärer. FARC-EP klassificeras som en terrororganisation av bl a Colombia, USA, Kanada och EU. Flera latinamerikanska länder inklusive Venezuela, Argentina, Brasilien och Ecuador har däremot inte terrorstämplat rörelsen. Efter fyra års förhandlingar meddelade den colombianska regeringen och FARC den 25 augusti 2016 att de nått en "slutlig, fullständig och definitiv överenskommelse" som ska avsluta konflikten i Colombia. Alla 200 punkter i avtalet ska vara överenskomna, och endast en sista genomläsning ska ske. En folkomröstning om fredsavtalet hölls den 2 oktober, majoriteten av befolkningen (50,23 %) röstade nej till fredsavtalet.
karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen