Hem
Willis på filmfestivalen i Toronto 2012. (Aaron Vincent Elkaim / Ap)

Färskt kalkonpris till Bruce Willis dras tillbaka

Grundarna av Razzie awards, som varje år uppmärksammar kalkonfilmer, drar tillbaka den utmärkelse som för några dagar sedan delas ut till Bruce Willis. Det rapporterar TT.

Orsaken är beskedet om att Willis nu lämnar branschen efter att ha diagnostiserats med afasi.

”Om ett medicinskt tillstånd påverkar en persons beslutsfattande och/eller prestation inser vi att det inte är lämpligt att tilldela personen en Razzie”, skriver grundarna i ett uttalande.

Bruce Willis har under de senaste åren förekommit i en stor mängd filmer, under 2021 hade hela åtta av dem premiär. För att uppmärksamma den rikliga produktionen inrättade Razzie Awards en särskild kategori enbart riktad till honom: ”Worst performance by Bruce Willis in a 2021 movie”.

Priset, som nu alltså dragits tillbaka, gick till sci-fi-filmen ”Cosmic sin”.

bakgrund
 
Golden Raspberry Awards
Wikipedia (sv)
Golden Raspberry Awards, eller Razzie Awards (ibland omnämnd på svenska som Gyllene hallonet), är en prisutdelning som startades 1980 av John Wilson. Första prisutdelningen skedde 1981. Prisutdelningen kan ses som en motpol till Oscarsgalan, då man här delar ut priser till årets sämsta insatser i filmvärlden. Ytterst sällan närvarar de nominerade stjärnorna och regissörerna på galan. Det finns dock undantag som till exempel Paul Verhoeven, Tom Green, Sandra Bullock och Halle Berry. Rekordet för flest Razzie Awards har Jack and Jill från 2011 med tio statyetter. Det är också den enda gången en film vunnit i samtliga kategorier. Året före nominerades Eddie Murphy i fem olika kategorier för Norbit: tre skådespelarkategorier (en för varje karaktär han spelade), en för Sämsta par (åter för att han spelade flera karaktärer) samt Sämsta manus. Han vann till slut alla tre skådespelarpriserna och blev därmed först att belönas med Razzie Awards för både manliga och kvinnliga roller i en och samma film. 2003 års Gigli är dock den enda film som belönats med alla fem huvudkategorier på Golden Raspberry Awards (Sämsta film, Sämsta manliga huvudroll, Sämsta kvinnliga huvudroll, Sämsta regi och Sämsta manus), något som gör den till en Razzie-motsvarighet till filmer som Gökboet och När lammen tystnar, som lyckats med motsvarande bedrift på Oscarsgalan. Endast fyra filmer har samma år nominerats till både Razzie Awards och Oscars: Rambo - First Blood II, Pearl Harbor och ovan nämnda Norbit. Ingen av dem har dock vunnit pris på båda galorna. Den fjärde filmen, Wall Street, lyckades dock vinna en Oscar (Michael Douglas i kategorin bästa manliga huvudroll) samtidigt som Darryl Hannah vann en Razzie i kategorin sämsta kvinnliga biroll. Det är således den enda filmen som vunnit både en Oscar och en Razzie. Sett över en längre tidsperiod finns det emellertid många framstående underhållningsprofiler som vunnit både Razzie Award och Oscar - däribland Faye Dunaway, Marlon Brando, Charlton Heston, Laurence Olivier, Roberto Benigni, Halle Berry, Liza Minnelli, Nicole Kidman, Sofia Coppola, Ben Affleck, Kevin Costner, Prince och Sandra Bullock. Skådespelaren Sylvester Stallone är med sina 30 nomineringar och 10 vinster den som både nominerats till och vunnit flest Razzie Awards. Mellan 1984 och 1992 blev han nominerad till Sämsta manliga huvudroll varje år och vann fyra gånger. Namnet raspberry ('hallon') kommer från det cockney-engelska uttrycket blow a raspberry med betydelsen 'prutta med tungan' (för att visa sitt missnöje med någon).
bakgrund
 
Kalkonfilm
Wikipedia (sv)
Kalkonfilm eller enbart kalkon, är film som anses vara mycket dålig vad gäller till exempel regi, manus, skådespelarinsatser och så vidare, trots att upphovsmännen inte avsett det. Vissa filmer är så dåliga att de istället blir kitschiga, och kan därigenom uppnå underhållningsvärde och rentav kultstatus. En del tycker att kalkonfilmer är roligare att se än många av de erkänt bra filmerna. Den svenska termen (en översättning från den amerikanska motsvarigheten "turkey") lanserades av filmskribenten Anders Sjögren i studenttidningen Vertex 1985.En förklaring till att kalkonfilm kallas just kalkonfilm är att kalkoner inte kan flyga ("lyfta"). Detta skulle kunna översättas till engelskans "take off", vilket är ett uttryck för att något lyckas eller blir populärt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen