Hem
Vattenmelon-snö i Utah. (Rick Bowmer / AP)

Fenomenet ”vattenmelon-snö” förbryllar i Utah

I bergspasset mellan de amerikanska delstaterna Utah och Idaho brer områden av rosafärgad snö ut sig. Fenomenet kallas ”vattenmelon-snö” och uppstår på höga höjder när solljus, vattenhalter, temperaturer och näringsämnen samspelar på ett sådant sätt att de ”väcker” en encellig grönalg. När algen väl tagit sig upp till ytan av snön ändrar den färg.

– Det ser nästan ut som att någon varit här och strött ut Himalayasalt, säger vandraren Jana Brough till AP.

Fenomenet gör emellertid att snön smälter snabbare vilket väcker oro för att ekosystem och arter ska skadas.

bakgrund
 
Rödsnö (algen)
Wikipedia (sv)
Rödsnö (Chlamydomonas nivalis) är en encellig grönalg som finns i snöfält i bergsområden och polarområden runt om i hela världen. Den får sin energi genom fotosyntes och har som alla andra grönalger grönt klorofyll, men bildar i solljus ett rödfärgat pigment, astaxantin (i äldre litteratur hematokrom), som gör den rödfärgad.Det röda pigmentet är ett skydd mot den starka solstrålning som uppstår i algens livsmiljö fram mot våren och sommaren då algen inte bara träffas av solljus ovanifrån utan också från andra riktningar genom reflektioner i snön. Den sammantagna solstrålningen kan då bli så stark att den skulle kunna skada algen om inte det röda pigmentet skyddade den. Vid större förekomst av algen i ett snöfält ser snön röd ut.Rödsnö är en av de vanligaste snöalgerna som orsakar fenomenet färgad snö. I Sverige kan detta främst ses i fjälltrakternas snölegor.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen