Hem
Illustrationsbild (Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Filosof: Finns risker med #Metoo – håll huvudet kallt

Maktfullkomlighet i allmänhet bör inte blandas ihop med sexuella trakasserier, skriver filosofen och professorn Fredrik Svenaues på SvD Debatt med anledning av #metoo-rörelsen. Han menar att det inte bara finns positiva effekter av uppropen utan även risker: Oskyldiga döms utan rättegång i nätets folkdomstolar.

Svenaues skriver att alla – särskilt forskare och journalister – nu måste börja ställa frågor om hur många män det rör sig om, i vilka grupper och om de faktiskt gjort sig skyldiga till brott.

”Det vore sorgligt om den starka och befriande kraft som finns i #metoo-rörelsen kapas av extremister och opportunister. Håll huvudet en smula kallt i stormen.”

bakgrund
 
Metoo
Wikipedia (sv)
Artikelns titel kan av tekniska skäl inte återges korrekt. Den korrekta titeln är #metoo. #metoo, eller #MeToo, från engelskans "me too" för "jag också", är en hashtag som skapades i sociala medier för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor. Den fick stor internationell spridning när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden "me too". Hon gjorde det den 15 oktober 2017 i samband med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor och att det tystats ner av filmindustrin. Uppmaningen blev snabbt viral och det skapades en hashtag, #metoo, som visade hur utbrett det är med sexuella trakasserier. I Sverige har kampanjen blivit särskilt stor, något som även uppmärksammats internationellt.

Mer om debattören

Fredrik Svenaeus är filosof och professor vid Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen