Finlands medborgarlön gav inte önskvärd effekt
Det finländska försöket med medborgarlön, som pågick i två år, föll inte ut till belåtenhet. Det visar den första studien av experimentet som avslutades vid årsskiftet, rapporterar TT. De arbetslösa fick varken mer jobb eller högre lön, vilket var några av förhoppningarna.
– En orsak till det kan vara att mottagarna under försökstiden inte hann reagera på sin nya situation och börja söka jobb, säger forskningskoordinator Ohto Kanninen från Löntagarnas forskningsinstitut till Yle.
Experimentet med medborgarlön berörde 2 000 arbetslösa finländare. Under fjolåret beslutade landet att medborgarlönen skulle upphöra från och med årsskiftet.
![](https://i.ytimg.com/vi/9nPQM54oPMg/sddefault.jpg)
bakgrund
Medborgarlön
Wikipedia (sv)
Basinkomst, även kallat medborgarlön eller grundinkomst, är i sin typiska form en regelbunden utbetalad summa pengar, från staten till samtliga medborgare (eller invånare) i landet. Medborgarna, eller invånarna, får penningsumman helt ovillkorligt och det är en ”lika till alla”-princip som gäller (det vill säga lika till alla vuxna eller åtminstone alla vuxna i arbetsför ålder). Basinkomst är i denna typiska form ett förslag på ett nytt välfärdssystem där alla ges ekonomisk grundtrygghet utan byråkrati och kontroll. Debatten om basinkomst, liksom det besläktade systemet negativ inkomstskatt, är levande i många länder. Det finns också en akademisk diskussion om förslaget och fem av mottagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har uttalat stöd för idén.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen