Hem
Illustrationsbild. (Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN)

Fler tjänstemän än arbetare med i kommunistpartiet

För första gången någonsin är antalet tjänstemän i Kinas kommunistiska parti fler än antalet partimedlemmar som arbetar i fabriker eller med jordbruk, rapporterar Nikkei Asia.

Skiftet kommer inför firandet av kommunistpartiets hundraårsdag den 1 juli och kan enligt Takashi Suzuki, professor i kinesisk politik vid Aichi Prefectural University, leda till en identitetskris.

– Med arbetare och bönder inte längre i majoritet förlorar kommunistpartiet sin identitet som politisk organisation, säger han.

bakgrund
 
Kinas kommunistiska parti
Wikipedia (sv)
Kinas kommunistiska parti (på svenska förkortat KKP) är ett kommunistiskt parti som grundades i Shanghai 1921 under överinseende av representanter för Kommunistiska internationalen. Partiet tog makten efter det kinesiska inbördeskriget (1928–1949) mot det nationalistiska Kuomintangpartiet och partiets ordförande Mao Zedong utropade Folkrepubliken Kina den 1 oktober år 1949. Partiet har sedan dess haft makten i Fastlandskina, något som också försäkras i Folkrepubliken Kinas konstitution. Detta betyder att Kina är en partidiktatur som styrs av Kinas kommunistiska parti. Partiet har genomgått stora förändringar sedan det tog makten 1949 och har gått från en strikt centraliserad planekonomi till en blandekonomi med starka statliga inslag som officiellt kallas Socialism med kinesiska särdrag. Partiet har idag över 82 miljoner medlemmar och är därmed det största politiska partiet i världen. Partiets högsta beslutsfattande organ mellan partikongresserna är centralkommittén, politbyrån och politbyråns ständiga utskott, vilken har mer eller mindre direkt inflytande ner till lokalnivå. Sedan den 15 november 2012 är Xi Jinping partiets generalsekreterare.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen