Swedbank

Flera ton skolmat slängs i Sverige – varje dag

1,5 miljoner elever får varje dag skolmat. Men stora mängder skolmat slängs varje dag.

– Det kan man ju inte ställa upp på. Men det finns en rad orsaker och det handlar inte bara om huruvida maten är god eller inte, säger Sofia Nordell, företagare och en av förra årets vinnare i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart.

Det var när Sofia Nordell tog över en verksamhet som serverade skolmåltider som hon fick upp ögonen för problemet. Varje dag kom stora mängder mat tillbaka till köket som fick slängas – som mest uppemot 70 kilo. Ohållbart – både ekonomiskt och i miljösynpunkt tyckte Sofia Nordell.

Eleverna skapar sin egen meny

I ett nytt bolag, Mitt Käk, började hon utveckla ett nytt koncept för att minska matsvinnet. I centrum står en app, som låter eleverna sätta ihop sin egen meny för veckan. Konceptet vill också lyfta bespisningen till en skolrestaurang och skapa en bättre miljö för måltiden.

Det gav effekt – från att 70 kilo mat slängdes om dagen kommer i dag mindre än 10 kilo mat i retur. Konceptet imponerade på Swedbanks jury – och Sofia Nordell blev en av vinnarna i tävlingen Swedbank rivstart 2017.

– Vi har visat att det går att minska svinnet, och använda resurserna mer effektivt, samtidigt som fler elever förhoppningsvis går mätta från skolrestaurangen, säger Sofia Nordell.

*Läs mer på swedbank.se/rivstart

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Swedbank Partner

Toppnyheter

James Guillory / TT NYHETSBYRÅN
NHL 18/19

Ovetjkins målform håller i sig – nytt hattrick i natt

Aleksandr Ovetjkins galna målform håller i sig. När hans Washington slog Carolina i natt stod den ryske stjärnan för tre mål. Även i tisdags, borta mot Detroit, levererade Ovetjkin ett hattrick.

Slutligen vann Washington med 6–5 efter straffar.

– Jag försöker bara göra mitt jobb. Alla vill göra mål. I den här ligan är det svårt att göra det. Jag har turen att spela med bra spelare som ger mig bra lägen att göra mål, jag måste bara göra mitt jobb, säger Ovetjkin till nhl.com.

Ovetjkin har nu gjort 28 mål och 14 assist på 31 matcher den här säsongen och är NHL:s regerande målkung.

Idag 07:22
Filip Chytil och Oliver Ekman-Larsson. BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
NHL 18/19

Oliver Ekman-Larssons mål räddade Arizona

Arizona vänder 0–3-underläge till 4–3-seger mot New York Rangers på Madison Square Garden i natt. Oliver Ekman-Larsson fixade en sen kvittering, med drygt tre minuter kvar av tredje perioden, och tog matchen till förlängning.

Ekman-Larssons skott från vänsterkanten gick över Henrik Lundqvists plockhandske och pucken klingade till i högerstolpen innan den gick in i målet.

– Det var det tuffaste skottet i hela matchen, det kanske inte såg ut så, men han fick en ren träff stående, sa Lundqvist efter matchen enligt TT.

Förre Rangers-stjärnan Derek Stepan gjorde det avgörande fjärde målet för Arizona.

Idag 07:10
Läs mer om NHL 18/19
Musikhjälpen hålls i Lund i år.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Musikhjälpen

Debatt: ”Kletigt medlidande perspektiv i Musikhjälpen”

Opinion De problem och hinder som personer med funktionsnedsättningar möter i vardagen löses inte med insamlade pengar, skriver Anders Westgerd, debattör och verksamhetsledare vid GIL, på Kvällspostens debattsida med anledning av årets tema i Musikhjälpen.

”Med största möjliga uppmärksamhet riktad mot funktionsfrågan fanns alla förutsättningar att våga tala om maktstrukturen och den långtgående funkofobin. Man hade kunnat bjuda in personer som förde fram ett annat perspektiv än det nästan kletiga medlidandet”, skriver han.

Debattören menar att funkisrörelsen inte uppskattar att bli förknippade med välgörenhet och svaghet, utan skriver att det är motsatsen till vad de vill uppnå.

34 min
Musikhjälpens Farah Abadi i glasburen/Tove Styrke/Silvana Imam.
Musikhjälpen

Musikhjälpen går mot stjärnspäckad finalhelg

Årets Musikhjälpen går mot sitt slut och under finalhelgen i Lund kommer bland annat Tingsek, Tove Styrke, Markus Krunegård, Familjen och Silvana Imam, skriver Sydsvenskan/HD.

Årets tema är ”alla har rätt att funka olika” och flera personer som kämpar för personer med funktionsvariationer finns på plats, bland annat Laurentsio Pettersson som medverkade i tv-programet ”Mot alla odds” 2013. Han växte upp på barnhem i Rumänien och föreläser om hur det är att vara 118 centimeter lång.

– Vi behöver komma in i alla sammanhang, som en naturlig del. Inte som en grupp för sig, säger han till tidningen.

Idag 06:28
Läs mer om Musikhjälpen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Bild från Paris på lördagen. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Antalet gula västar uppges ha halverats på en vecka

Frankrikes inrikesdepartement säger att 35 000 vid lunchtid bedömdes delta i gula västarnas protester runt om i landet. Det är ungefär hälften så många som förra veckan, skriver Le Monde.

I Paris uppger polisen att färre än 3 000 demonstranter samlats i vad som hittills beskrivs som lugna protester. Även i Lyon, Bordeaux, Marseille och Strasbourg pågår demonstrationer för femte lördagen i rad, om än i betydligt mindre omfattning än tidigare.

2 tim
STEPHANE MAHE / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

85 omhändertagna av polis under protesterna

Rörelsen Gula västarna protesterar för femte helgen i rad i Frankrike och omkring 85 demonstranter har omhändertagits, rapporterar nyhetsbyrån AP. Av de 85 personerna har 46 gripits av polis.

8 000 poliser patrullerar gatorna i Paris där tusentals demonstranter har samlats för protester. Mindre våldsamheter uppstod mellan demonstranter och polis nära en fredlig demonstration vid Champs-Elysees. I övrigt har dagens demonstranter varit lugnare än förra helgens.

5 tim
Gula västarna protesterar i Paris och på andra platser i Frankrike.  ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Franska protesterna

En död i olycka kopplad till Gula västarnas protest

En person har dött i en olycka i Belgien som kopplas till Gula västarnas protester, rapporterar AFP.

Olyckan inträffade då en bilist körde in i en långtradare som hade saktat in vid en vägspärr som demonstranter från Gula västarna satt upp nära den fransk-belgiska gränsen, uppger lokala myndigheter.

Gula västarnas demonstrationer har pågått i över en månad, i huvudsak i Frankrike, men de har även inspirerat till protester i andra länder.

3 tim
Läs mer om Franska protesterna