Flera tromber i Sverige: ”Vi blev alla chockade”
Tromber har siktats på flera håll i västra Sverige under torsdagen, rapporterar flera medier. Enligt Aftonbladet har väderfenomenet kunnat ses vid bland annat Smögen och över Vänern.
Ann Sofi Maatoug fick syn på en tromb när hon satt i bilen med familjen utanför Vänersborg och lyckades fånga den på film.
– Vi blev alla chockade. Barnen blev rädda men jag tyckte nog lite mer att det var häftigt att se det så nära, säger hon till SVT Nyheter.
bakgrund
Tromb
Wikipedia (sv)
För tidningen, se Tromb (tidning). För trombos, förkortat tromb, se blodpropp.
Tromb, tornado och skydrag är olika benämningar på kraftiga virvelvindar som bildar en nästan lodrät stigande luftvirvel med en diameter på 100 meter upp till 1 kilometer för kraftiga tornador, i sällsynta fall har man observerat tromber med en diameter på så pass mycket som 2–4 km. Skydrag är dock skilt från de övriga då det inte är någon marknära virvelvind. Skydrag är en i molnbasen synlig roterande del av ett moln, men når aldrig mark. Tromberna uppstår vid kraftiga åskväder, det är vanligt att en horisontell molnrulle bildas på åskvädrets bylinje; denna kan sedan vrida sig vertikalt och når marken som en tromb. Karaktäristiskt för en tromb är då den molnslang eller rep som bildas mellan moln och mark i trombens inre del. Moln med sådan molnslang ges den latinska beteckningen tuba.
Tornadon bildas uppe i luften med hjälp av turbulens och upp/fallvindar. Ena sidan av virveln (början på tornadon) får kontakt med uppvindarna och då tippar virveln. Den andra delen arbetar sig då nedåt och bildar ett rör som sträcker sig mot marken.
Fallvindar bildas när det regnar kraftigt och haglet drar med sig luft.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen