Hem
Rum på boende som sköts av Statens institutionsstyrelse. (Ann-Sofi Rosenkvist/SiS)

Flicka försökte att ta sitt liv på Rebeckahemmet

En flicka har försökt ta livet av sig på samma Sis-hem i Stockholms län där en 13-åring tidigare tog sitt liv, skriver DN och Aftonbladet. Flickan hade ständig övervakning men lämnades ensam i september i samband med ett personalbyte.

”Det går aldrig att utesluta denna typ av händelser då det finns en förhöjd risk i den grupp som vårdas på Rebecka (Rebeckahemmet red.anm)”, skriver Statens Institutionsstyrelse i en avvikelserapport om händelsen.

Myndigheten skriver att ”Instutitionen har haft flera allvarliga suicidförsök under åren och även den senaste tiden”, skriver DN.

Tidigare rapportering

bakgrund
 
Statens institutionsstyrelse
Wikipedia (sv)
Statens institutionsstyrelse (SiS) är den myndighet som sedan den 1 juli 1993 administrerar och driver tvångsvård av ungdomar och vuxna missbrukare i Sverige. Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Vården bedrivs vid 25 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet (LVM=Lag om vård av missbrukare i vissa fall). SiS ansvarar också för påföljden sluten ungdomsvård, LSU. Varje år kommer cirka 1 300 ungdomar och 1 000 vuxna till SiS. De flesta har problem på livets alla områden. Många har varit föremål för samhällsingripanden flera gånger utan att deras situation har förbättrats. Vården sker i allmänhet utan den enskildes samtycke. SiS erbjuder individuell behandling men har även behandling för specifika grupper, som grova ungdomsbrottslingar, adopterade ungdomar med allvarliga problem, sexuella förövare, svårt relationsstörda flickor och flickor som utsatts för sexuella övergrepp samt ungdomar med neuropsykiatriska problem. Vistelsen på ett behandlingshem hos SiS inleds med en utredning. Behandlare, psykologer och pedagoger kartlägger behoven och gör en noggrann behandlingsbedömning. Den ligger sedan till grund för den individuella behandlingsplanen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen