Hem
Lynn Hastings under en presskonferens 2021. Även då pågick strider mellan Hamas och Israel. (John Minchillo / AP)

FN-topp: Vi har inte lärt oss någonting på 75 år

Världen har inte lärt sig någonting. Det var slutsatsen från Lynn Hastings, FN:s koordinator för de ockuperade palestinska territorierna, på 75-årsdagen av deklarationen om de mänskliga rättigheterna på söndagen.

Hon fördömer i kraftiga ordalag Hamas ”mord, sexuella våld och kidnappningar som traumatiserat en hel nation” under attacken den 7 oktober, men menar samtidigt att Israels attacker mot civila och infrastruktur i Gaza inte kan motiveras.

FN:s deklaration om de universella mänskliga rättigheterna antogs av generalförsamlingen den 10 december 1948.

bakgrund
 
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna
Wikipedia (sv)
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, officiellt allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, antogs 1948 av FN:s generalförsamling i Palais de Chaillot, Paris. Texten till deklarationen om de mänskliga rättigheterna skrevs av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna, med Eleanor Roosevelt som ordförande. Enligt Guinness rekordbok är dokumentet det enskilt mest översatta dokumentet i världen. Det består av 30 artiklar med generalförsamlingens syn på mänskliga rättigheter. Deklarationen är en del av internationella regelverket för mänskliga rättigheter vilket är en ofullständig samling dokument där gällande folkrätt kodifieras, som tillkom 1976.Deklarationen antogs i generalförsamlingen den 10 december 1948 med 48 röster för, 0 emot, och 8 blanka. De som röstade blankt var Jugoslavien, Polen, Saudiarabien, Sovjetunionen, Sydafrika, Tjeckoslovakien, Ukraina och Belarus.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen