Hem
Mahek Liaqat såldes som 19-åring. (K.M. Chaudary / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

För få flickor i Kina – nu säljs unga från Pakistan

Hundratals unga flickor har hämtats i Pakistan och sålts till kinesiska män, skriver AP i ett långt reportage. Kinas fyrtio år långa ettbarnspolitik har lett till att det finns betydligt fler män än kvinnor i landet.

– Det är människohandel. Girighet är orsaken bakom dessa äktenskap... jag har träffat några av dessa flickor och de är väldigt fattiga, säger Ijaz Alam Augustine, minister för mänskliga rättigheter och minoriteter i Pakistans Punjab-provins.

Tidigare kom brudarna mestadels från Vietnam, Laos och Nordkorea, men nu har männen utökat sitt område även till Pakistan.

– Det handlar enbart om utbud och efterfrågan. Männen brukade fråga ”är hon ljus i hyn?” men nu säger de bara ”är hon kvinna?” säger Mimi Vu, vid organisationen Pacific Links som hjälper kvinnor i Vietnam.

Männen betalar i genomsnitt 3 500–5 000 dollar till föräldrarna, pastorerna och agenterna för att hämta flickorna som ibland är så unga som 13 år.

bakgrund
 
Ettbarnspolitik
Wikipedia (sv)
Ettbarnspolitik (skrivs ibland enbarnspolitik) (kinesiska: 计划生育, jìhuà shēngyù, "födelseplanering") var en form av lagstadgad familjeplanering (eller "nationell policy") i Kina. Den introducerades 1979 för att bromsa landets befolkningstillväxt, och avvecklades formellt 2015. Ettbarnspolitiken såg dock inte likadan ut i hela Kina och det kunde skilja sig mellan provinser, städer och landsbygd. Sedan 2016 råder i Kina en tvåbarnspolitik.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen