Karin Torneklint  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idrottsuppropen

Förbundskaptenen: Jag blir helt kall inombords

Förbundskaptenen för det svenska friidrottslandslaget Karin Torneklint säger att hon inte tidigare hört talas om att friidrottaren Moa Hjelmer blivit våldtagen av en annan idrottare.
– Jag blir helt kall inombords när jag hör om det, men jag vet ingenting om det, säger hon till Dagens Nyheter.
Hon säger att hon nu ska ta kontakt med Hjelmer för att ta reda på mer om händelsen.
Hjelmer skriver på Instagram att hon blev våldtagen efter Finnkampen för sex år sedan.

Toppnyheter

Tv-bilder som visar testplatsen. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Nordkorea: ”Alla tunnlar vid testplatsen förstördes”

Alla tunnlar vid Nordkoreas kärnvapentestplats förstördes av dagens explosion, uppger landets kärnvapeninstitut i ett uttalande via den statliga nyhetsbyrån KCNA.
”På samma gång sprängdes vissa vaktbyggnader och observationsstationer vid platsen”, heter det i uttalandet.
Institutet meddelade även att två av tunnlarna var redo att användas för kraftfulla, underjordiska kärnvapentest innan de förstördes.

1 tim
Gränsen vid den demilitariserade zonen. ED JONES / AFP
Nordkoreakrisen

Nordkorea ska ha sprängt sin testplats – inför de utländska journalisterna

Nordkorea har utfört en sprängning som ska ha förstört landets testplats för kärnvapen. Ett flertal detonationer ägde rum under flera timmars tid, vilket bevittnades av utländska journalister, skriver AP.
Sky News skriver att bolagets korrespondent sett en ”stor explosion” och att det rör sig om vad Nordkorea hävdar ”är förstörelsen av testtunnlar i Punggye-ri”.
– Man kunde känna det, damm kom emot en, man kände värmen. Det var extremt högljutt, säger korrespondenten Tom Cheshire.
Ett fåtal mediebolag har tillåtits vara på plats, däribland AP, CNN, CBS, RT och CCTV. Även sydkoreanska reportrar fick i sista minuten visum för att resa dit.
Från testplatsen Punggye-ri utfördes Nordkoreas samtliga sex kärnvapenprov, det senaste och största i september.

4 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen
Valet 2018 Opinionsläget
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Analyser: Löfvens SD-taktik har inte fungerat

Socialdemokraternas taktik att närma sig SD-väljare genom att strama åt sin invandringspolitik har inte fungerat, konstaterar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.
Enligt honom har ”SD-sosse-taktiken” misslyckats av flera anledningar. Han menar att SD-väljarna inte bara uppskattar Jimmie Åkessons invandringspolitik, utan även andra delar av SD:s politik som till exempel lägre skatter. Det gör det svårt att locka tillbaka de väljare som gått över till SD, enligt Ramberg, samtidigt som den nya retoriken driver socialdemokratiska flyktingvänner i armarna på V.
GP:s Arne Larsson var i helgen inne på en liknande linje i en analys: Att byta kurs i en för väljarna viktig fråga är inte helt riskfritt, och effekten har nog snarare blivit den att S utspel legitimerat SD:s linje. ”Väljare som tidigare varit tveksamma till att lägga sin röst på SD kan se det som att S nu gett sin välsignelse.”

2 tim
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ledare: Inget talar för att Löfven kan bryta trenden

Opinion Läget inom Socialdemokraterna fortsätter att dominera ledarsidorna på torsdagen.
I Dagens Industri skriver PM Nilsson att partiets nedgång är rättvist. Han räknar upp en rad S-initiativ som på olika sätt skapat oro, och konstaterar att den nuvarande regeringen aldrig borde bildats. ”Och såväl partiledare som partisekreterare är de svagaste i debatten, den sistnämnda helt osynlig”, avslutar han.
Per Gudmundson skriver i SvD att ”S är det tydligt sämsta slutspurtspartiet” i valrörelser, och att ”inget talar för att Stefan Löfven kan bryta trenden”. Enligt Gudmundson kan partiet antingen vandra vidare på den väg som Löfven och Magdalena Andersson pekat ut, eller anamma en mer ”vänsterpopulistisk väg som Håkan Juholt nosade på”.
Folkbladets skribent Widar blickar framåt mot ”det svåra regeringsbildningsdrama” som kan bli aktuellt efter valet, och skriver att S, SD och M redan nu bör enas om valet av ny talman efter den avgående Urban Ahlin. Vad gäller S strukturella problem bör de ”samla ihop sig runt välfärds- och trygghetspolitiken och lägga övrigt på hyllan”.

Idag 07:13
Margareta Winberg (till vänster) tillsammans med Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

S-tapp oroar veteranerna: ”Har aldrig låtit så här”

Socialdemokraternas tapp i opinionen oroar partiveteraner, skriver Aftonbladet. Tidigare vice statsminister Margareta Winberg (S) är kritisk till retoriken från partiledningen, säger hon till tidningen.
– Jag har varit i väldigt många valrörelser och det har aldrig låtit så här.
Winberg syftar bland annat på den skärpta migrationspolitiken och önskar att partiet snarare pratade om klassiska socialdemokratiska frågor: arbete och generell välfärd.
– Antingen stämmer man in i den kören eller så försöker man få opinionen att drivas åt ett annat håll. Det är inte frågor om brott och straff som har gjort att folk har röstat på oss, säger hon till tidningen.
Förre finansministern Erik Åsbrink gör tolkningen att S försök att vinna tillbaka de väljare som gått till SD har misslyckats.

Idag 05:04
Läs mer om Opinionsläget
Valet 2018 Debatten om flygskatten
Isabella Lövin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om flygskatten

Lövin om flygskatt: Kanske inte läge för höjning

När Miljöpartiet samlas till kongress i helgen kommer fokus att ligga på en mer radikal miljö- och klimatpolitik, skriver TT. Inte minst gäller det Grön Ungdoms förslag att dubbla den nyligen införda flygskatten.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin tror att det kommer att bli diskussioner om förslaget, men att det inte lär prioriteras av partistyrelsen.
– Vi har en rad andra förslag på flygområdet som vi ännu inte har genomfört, så partistyrelsen tycker att det kanske inte är läge att höja flygskatten ännu, säger Lövin.

3 tim
Illustrationsbild.  Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix
Debatten om flygskatten

Debattörer: ”Flygskatten är ett dåligt alternativ”

Opinion De svenska inrikesflygen bör utvecklas i stället för att avvecklas. Det skriver Mattias Dahl, vd på Transportföretagen och Fredrik Kämpfe, branschchef på Svenska Flygbranschen i en debattartikel i SvD som svar på att tre ledamöter från miljöpartiet vill fördubbla flygskatten.
Flygskatten är ett dåligt alternativ till att minska utsläppen då skatten tas ut per passagerare, oavsett om resan sker med ett flygplan från 1900-talet eller ett modernt plan som släpper ut 40 procent mindre växthusgaser, menar Dahl och Kämpfe.
I stället vill de se biobränsle som lösning på kort sikt, då det minskar utsläppen med 80 procent, och elektrifiering av flygen på lång sikt.

Igår 18:17
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om flygskatten

”MP bör gå till val på att fördubbla flygskatten”

Opinion Miljöpartiet borde gå till val på att fördubbla flygskatten för att minska antalet flygresor. Det skriver flera av partiets företrädare i en debattartikel i SvD. De menar att det är tydligt att svenskarna måste flyga mindre.
”Det är ett av de viktigaste skälen till att Miljöpartiet så aktivt drivit på för höghastighetsbanor och att vi ska knyta ihop Sverige med Europa med nattåg”, skriver de.
Men förutom snabbtågen vill företrädarna alltså att flygskatten höjs och de menar att den skatt som införts redan har fått effekt.

21 maj
Läs mer om Debatten om flygskatten
Kathy Willens / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street backar på Trumps besked om inställt möte

Efter att ha inlett torsdagshandeln runt nollan vänder New York-börserna ner på beskedet att president Donald Trump ställer in det planerade mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Strax innan klockan 16, svensk tid, handlas Nasdaqs kompositindex ner 0,4 procent medan Dow Jones och S&P 500 backar 0,5 procent.
Även Stockholmsbörsen backar på beskedet.
Osäkerheterna kring handelsläget mellan USA och Kina väntas också skapa börsoro, skriver CNBC. På onsdagskvällen framkom att president Donald Trump överväger att införa nya tariffer på importerade bilar. Amerikanska bilaktier som Ford och GM steg tidigare under dagen i förhandeln, en uppgång som senare mattades av, skriver Nyhetsbyrån Direkt. Både i Asien och Europa har bilbolagen handlats ner.

23 min
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen mäktar med ett lunchlyft

Stockholmsbörsen har fått viss vind i seglen under förmiddagen. Breda OMXS har klättrat till en uppgång på 0,4 procent för dagen och OMXS30 ökar till plus 0,5 procent vid lunchtid.
USA vändes en nedgång till mindre uppgångar under kvällen sedan centralbanken Fed signalerat att den temporärt kan acceptera inflation över målet, vilket minskade förväntningarna om en aggressivare räntepolitik.
Bland de bättre storbolagen noteras Ericsson, upp 1,2 procent, och Swedish Match, upp 1,5 procent. Ericssons nya ordförande Ronnie Leten har köpt fler aktier och visar alltså fortfarande inte några tecken på att tappa efter de hittills stora uppgångarna i år.

4 tim
Kia föll fyra procent på Trumps TT
Dagens börs

USA-utspel om biltullar svårsmält för Asienbörser

Asiens börser handlades på torsdagen i fortsatt negativt territorium. Biltillverkares aktier var särskilt skakade av president Donald Trumps nya utspel om biltullar, som blev hårdsmält för marknaden. Japanska Mazda föll 5 procent och koreanska Kia och Hyundai var ner 3 procent, enligt CNBC.
Japanska Nikkei stängde som helhet lägst, på minus 1,1 procent. Koreanska KOSPI föll 0,2 procent. Bland kinesiska index var Shenzhen i botten med minus 0,6 procent. Shanghai tappade 0,4 procent.
I Hongkong återhämtade sig Hang Seng efter tyngre fall under tisdagen. Index gick mot strömmen och var där upp 0,4 procent. Också indonesiska IDX fortsatte gå starkt, med en ökning på hela 2,5 procent.

Idag 07:55
Läs mer om Dagens börs