Forskare: Fantomen blev vänsterradikal i Sverige
När seriefiguren Fantomen kom till Sverige blev han vänsterradikal, inspirerad av 68-vänstern. Det säger serieforskaren Robert Aman, som har skrivit en ny bok om saken, till Kulturnyheterna i SVT och Kulturnytt i P1.
– Den potenta koloniala Fantomen går från att tidigare ha räddat bildsköna kvinnor från kannibaliska grytor, eller försökt förhindra olika stamkrig, till att bli en socialt medveten hjälte, säger han till SVT.
Och det blev en succé. Kulturnytt beskriver det som att det rådde Fantomenfeber i Sverige.
– Det var fler som läste Fantomen än Expressen, säger Aman.
bakgrund
68-vänstern
Wikipedia (sv)
68-vänstern, eller 70-talsvänstern, utgjordes av den politiska vänstervåg som sköljde över stora delar av västvärlden åren kring 1970, med 1968 som symbolår.
Många inom vänstervågen var unga studenter, författare eller intellektuella eller på annat sätt knutna till den akademiska världen. Detta kan jämföras med protester tidigare under 1900-talet, då det främst var fabriks- och verkstadsarbetare som var ute och demonstrerade. Inom studentrevolten sågs ofta det egna handlandet som en del av en mycket större internationell samtidig kamp med gerillakamper, bondeuppror, strejker och demokratiska politiska massrörelser, oavsett om dessa i sin tur ville förknippas med vänsterrörelser eller inte. Vanligt var bland annat att man demonstrerade mot USA:s krigföring i Indokina.
Majrevolten i Paris i april-maj 1968 ses som en symbolisk start på en ny aktiv "vänstervåg" i världen. Runt 1976 började vänstervågen att ebba ut.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen