Hem
Fjärrvärmerör. (Janerik Henriksson/TT)

Forskare: Fjärrvärmen bör bli kvar i kommunal ägo

Fjärrvärmen är central för svensk energi och står för över hälften av värmebehovet, men marknaden präglas av avsaknad av konkurrens – den består av lokala monopol där företag sätter priserna och kunderna inte kan byta. Det skriver Erik Lundin, doktor i ekonomi, på SvD Debatt.

Lundin har skrivit en ESO-rapport där han analyserat prissättningen och vinstutvecklingen, med särskilt fokus på skillnaden mellan kommunala och privata bolag.

”Resultaten är tydliga: under det senaste decenniet har privatägda bolag haft både högre priser och högre vinstmarginaler än sina kommunala motsvarigheter”, skriver han.

Kommuner som fortfarande äger sitt fjärrvärmenät bör inte sälja ut det till privata bolag, enligt Lundin.

Om debattören

Erik Lundin, ekonomie doktor och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, författare till ESO-rapporten ”Raka rör”

ESO är en kommitté under Finansdepartementet, och förkortningen står för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. ESO breddar och fördjupar underlaget för samhällsekonomiska och finanspolitiska avgöranden.

bakgrund
 
Fjärrvärme
Wikipedia (sv)
Fjärrvärme är en storskalig metod för produktion och distribution av värme. Värmen produceras i en central produktionsanläggning och fördelas genom ett rörsystem till konsumenterna, flerbostadshus, lokaler eller småhus, där den används för uppvärmning genom radiatorer och/eller för tappvarmvattenproduktion. Fjärrvärme bygger på skalekonomi, det vill säga att ett stort system levererar till många användare inom ett visst geografiskt område (till exempel tätort). Jämfört med småskaligare alternativ är värmeproduktion i ett fjärrvärmeverk mer effektivt och förbrukar därför en mindre mängd bränsle, vilket innebär både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Den tillåter dessutom samtidig elproduktion och mer avancerad rökgasrening. För konsumenten är det en enkel uppvärmningsform som kräver liten arbetsinsats. Ibland används också begreppet närvärme, om småskaliga fjärrvärmenät med ett mindre antal småhus anslutna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen