Förslaget: Gör det olagligt att förneka Förintelsen
Gör det olagligt att förneka Förintelsen. Det föreslår regeringen, som har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska se över frågan, rapporterar Ekot.
– Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten, och det får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma och blanda bort korten måste stå till svars, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Johansson ser tre särskilt starka skäl till varför lagen behövs. Högerextremism utgör ett allt större hot, sociala medier gör det lättare att sprida felaktig propaganda och snart finns inga ögonvittnen kvar i livet.
bakgrund
Förintelseförnekelse
Wikipedia (sv)
Förintelseförnekelse är uppfattningen att Förintelsen – det vill säga det folkmord på framför allt judar som ägde rum under andra världskriget – inte ägde rum alls, eller inte hade den omfattning som brukar beskrivas av nutida akademisk forskning.
Förintelseförnekelse beskrivs av dess förespråkare som en form av historierevisionism, men anses av forskare vara en ogrundad konspirationsteori, som av bland annat Forum för levande historia anses vara politisk. Förintelseförnekare och förintelsekritiker omnämner i regel sig själva som "revisionister". Det finns en korrelation mellan förintelseförnekelse och antisemitism, och motivet är ofta att rentvå nazismen eller att missakta den judiska folkgruppen. Professionella historiker ser de empiriska beläggen för att Förintelsen ägt rum som otvetydiga även om man kan tvista om vissa mindre detaljer. Förintelseförnekare förnekar inte alltid att romer och andra mördades utan fokuserar oftast sin så kallade historierevisionism på de judiska offren och deras omfattning.
Begreppet förintelseförnekelse omfattar även kritik av forskningen kring Förintelsen. Det har förekommit förintelseförnekelse sedan andra världskrigets dagar. Redan sommaren 1945 började Einar Åberg (som under kriget hade förespråkat "judendomens i Sverige totala förintelse") lansera påståenden att Förintelsen aldrig ägt rum. Under 1950-talet ifrågasatte den franske före detta koncentrationslägerfången Paul Rassinier den etablerade historieskrivningen kring vad som skett i de nazistiska fånglägren och han anses av vissa vara förintelseförnekelsens grundare. Rassinier menade att högst 1,6 miljoner judar dog under andra världskriget. Termen "Förintelsen" (engelska The Holocaust, från grekiskans holokauston, som betyder ett offer som helt och hållet bränts) blev under 1970-talet allmänt etablerad som benämning på nazisternas folkmord på judar. Viktiga händelser i förintelseförnekelsens historia är publiceringen av The Hoax of the Twentieth Century ("Det tjugonde århundradets största bluff") av Arthur Butz, år 1976, samt grundandet av Institute for Historical Review år 1978.
Förintelseförnekande är förbjudet i lag i flera länder, bland annat Frankrike (där även förnekande av det armeniska folkmordet är förbjudet sedan 2012), Tyskland och Österrike, där "avsikt" att förneka eller förminska förintelsen kan ge upp till tio års fängelse.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen