Förslaget: Öppna för vapenexport till länder i krig
Regeringens utredare öppnar för att Sverige ska kunna exportera vapen även till länder som befinner sig i krig. Det säger utredaren Per Westerberg i samband med en presskonferens där han överlämnar sin utredning till regeringen i dag.
– Det finns vissa delar i riktlinjerna som är felaktiga i och med att vi har anslutit oss till Nato. Det innebär att de neutralitetsrättsliga delarna av riktlinjerna behöver rensas ut, säger Westerberg enligt Aftonbladet.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) välkomnar förslaget.
”Med utredningens förslag visar vi att neutralitetsbegreppet tillhör historien”, skriver hon i en skriftlig kommentar till TT.
bakgrund
Svensk vapenexport
Wikipedia (sv)
Med anledning av att Sverige fram till 2024 varit alliansfritt har ambitionen varit att i hög grad vara självförsörjande på försvarsmateriel. På senare år har Sverige dessutom utvecklats till en av världens största exportörer av försvarsmateriel i förhållande till BNP och capita. Åren 2001 till 2011 fyrdubblades svensk krigsmaterielexport. Huvuddelen av krigsmaterielexporten är för strid. Den svenska exporten av försvarsmateriel uppgick 2018 till 11,4 miljarder kronor. Sverige är den 15:e största vapenleverantören i världen sett till produktion. Men sett till Sveriges folkmängd tillhör Sverige de länder som exporterar mest. Under 2010-talet har Sverige legat mellan andra och tionde plats gällande vapenexport per capita.
Svenska vapen används på senare år i konfliktområden såsom Myanmar (1983, 1989 och 2012). År 2012 användes granatgevär av modell Carl Gustaf av Burmas armé trots EU:s vapenembargo sedan 2010. Vapnen hade ursprungligen exporterat till Indien, och levererats via Singapore. Av de 62 länder som köpte svenska vapen 2012 var 43 part i konflikt, exempelvis USA och Indien.
De fem länder som Sverige exporterade mest till under 2013 var Thailand, USA, Norge, Saudiarabien och Indien, som tillsammans står för 58 procent av den svenska vapenexporten. 40 procent av svensk vapenexport gick 2013 till länder som organisationen Freedom House klassade som icke-fria (exempelvis Saudiarabien och Förenade Arabemiraten) eller delvis fria (exempelvis Thailand).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen