Hem
Arkivbild från striderna i Ukraina/Margarita Simonjan. (TT.)

Förståelse och ilska bland Kremltrogna efter ordern

Reaktionerna bland ryska militärbloggare och andra Kremltrogna är blandade efter den beordrade reträtten från Cherson i Ukraina. New York Times citerar en bloggare som menar att en reträtt ”dödar” ryska förhoppningar – och att det ”river upp ett sår i hjärtat” som kommer bestå i århundraden.

En prorysk militäranalytiker hoppas att ukrainska städer erövras i vinter, och tror att motgångarna som skett kan leda till ett större internt missnöje än vad västs sanktioner hittills gjort.

Chefredaktören för den ryska statliga tv-kanalen RT, Margarita Simonjan, försvarar militärledningen i ett inlägg på Twitter där hon skriver att det var nödvändigt för att förhindra ytterligare förluster.

När Russia 1-programledaren Vladimir Solovjov under onsdagen lyfte frågan jämförde han Cherson med förlusten i rysk-japanska kriget i början av 1900-talet, skriver Newsweek.

Paralleller drogs även till vinterkriget när Finland invaderades 1939.

– Förlorade vi inte Finland?

Han försvarade dock beslutet och riktade ingen kritik mot Vladimir Putin.

bakgrund
 
Rysk–japanska kriget
Wikipedia (sv)
Rysk–japanska kriget (japanska: 日露戦争; romaji: Nichi-Ro Sensō; ryska: Русско-японская война Russko-japonskaja vojna 1904–1905) var en militär konflikt som växte fram ur japansk och rysk imperialistisk strävan i Korea och Manchuriet. Kriget utkämpades huvudsakligen om staden Port Arthur (det vill säga Lüshunkou/Ryojun) och Liaodonghalvön samt järnvägen från hamnen till Harbin.
bakgrund
 
Vinterkriget
Wikipedia (sv)
Vinterkriget (finska: talvisota; ryska: Советско-финляяндская (советско-финская) война 1939—1940, tr. Sovetsko-finljandskaja (sovetsko-finskaja) vojna 1939—1940; i Sverige vanligen kallat finska vinterkriget) utkämpades mellan Finland och Sovjetunionen, sedan Sovjetunionen den 30 november 1939, tre månader in i andra världskriget, anfallit Finland. Efter hårt och envist motstånd tvingades Finland den 13 mars 1940 gå med på fred och göra landavträdelser (10 procent av sin yta), bland annat Karelska näset. Vintern 1939/1940 var i Finland en av de kallaste som uppmätts, det var konstant minusgrader och ofta låg temperaturen mellan –20 och –40 °C. Kallaste uppmätta temperaturen i Finland nådde ända ner till –47 °C.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Cherson i Ukraina

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen