David Idrisson till höger.  Polisens förundersökning.
Terroråtalet i Stockholm

Försvaret slår ner mot terrordom på 30 punkter – ifrågasätter IS-koppling

Tre män åtalades för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige men bara en av dem fälldes i tingsrätten. Totalt åtalades från början sex män för olika typer av terrorrelaterade brott.

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i fallet. 46-årige David Idrisson, som dömdes till sju års fängelse och utvisning för att ha förberett ett terrordåd, har lämnat in en åtta sidor lång överklagan. Där slår hans advokat Tomas Olsson ner på tingsrättens dom i ett 30-tal punkter, skriver TT. Bland annat ifrågasätter försvaret hur bedömningen gjorts av mannens IS-koppling baserad på fynd i hans telefon.

Tillslagen mot männen gjordes i Akalla i Stockholm och i jämtländska Strömsund förra våren. Förhandlingen väntas pågå till den 24 maj.

Fakta om fallet

• 46-årige David Idrisson dömdes för förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering. Både han själv och åklagaren har överklagat.

• En 30-årig man dömdes för terrorfinansiering, och har överklagat. Även åklagaren har överklagat, då han vill att mannen även döms för förberedelse.

• En 39-årig man dömdes för urkund, men friades från misstankarna om förberedelse samt finansiering. Åklagaren har ej överklagat. Mannen själv vill dock frias från urkundsdomen.

• De två andra män som dömdes för terrorfinansiering har överklagat. Det har även åklagaren, som anser att straffen ska skärpas.

• Åklagaren har också överklagat domen mot den man som frikändes från misstankarna om terrorfinansiering.

Källa: Solna tingsrätt, Svea hovrätt

Tidigare

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

1 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är Ebola och Sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset