Försvarsmakten vill inte betala PFAS-skadestånd
Försvarsmakten kommer inte att betala ut skadestånd till människor i Kallinge i Ronneby kommun som fått i sig PFAS via dricksvattnet, rapporterar P4 Blekinge. Högsta domstolen har sedan tidigare konstaterat att det ska gå att söka skadestånd om man druckit PFAS-förorenat vatten.
Ronnebys vattenbolag, Ronneby Miljö och Teknik AB, har fått in ett stort antal anmälningar efter HD:s beslut men vill att Försvarsmakten ska stå för notan.
– Vi kommer att svara Försvarsmakten och vi överväger också rättsliga åtgärder, säger bolagets vd Joakim Mårtensson till radion efter beskedet.
bakgrund
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser
Wikipedia (sv)
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS), kallas också per- och polyfluorerade ämnen eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för mer än 4 700 industriellt framställda kemikalier.
PFAS har vatten-, fett- och smutsavstötande egenskaper och används bland annat i brandskum, för att impregnera kläder, i stekpannor, i kosmetika och för hudvård. Det är en stor och komplex grupp ämnen, som har använts sedan 1950-talet.
Vissa PFAS-ämnen har hälso- och miljöskadliga effekter. PFAS är idag spritt överallt i naturen och har kallats "giftiga evighetskemikalier", då de är mycket svåra att bryta ner. Redan 1968 varnade Hans Palmstierna för ett då nytt miljögift, fluorerade plaster (det som idag kallas PFAS). Mattias Öberg, toxikolog vid Karolinska institutet, har kallat PFAS för vår tids motsvarighet till DDT.
Läs mer
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen