Bild från söndagen. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Förvärrat läge i Ljusdals kommun – fler evakueras

Ett viktigt meddelande har gått ut till allmänheten i Enskogen i Ljusdals kommun med information om att alla boende ska evakuera på grund av den brand som rasar i området.

– Den sprider sig snabbt, det här ser inte bra ut, säger räddningsledare Kenneth Eriksson, på plats i Ängra i Ljusdals kommun, till SVT Nyheter Gävleborg.

Det finns fler bränder som härjar i området, bland annat vid Nötberget och Tovåsen.

Toppnyheter

VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Offrens vän: Skadades när de försökte stoppa Chekatt

Den man som på söndagen bekräftats död efter dådet i Strasbourg skadades när han försökte stoppa gärningsmannen från att ta sig in på en bar, säger en av hans vänner till AFP.

Den 36-årige mannen, en polsk medborgare som bott i Strasbourg i 20 år, ska ha utfört den heroiska gärningen tillsammans med en italiensk vän som också blev ett av Cherif Chekatts offer.

36-åringens bror bekräftar bortgången i ett Facebook-inlägg.

”Han tackar för den kärlek och styrka ni gett honom”, skriver brodern enligt AFP.

Igår 22:46
Bild från minnesstunden. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Strasbourg hedrade offren: ”Fanatism har slagit till”

Över 1 000 personer samlades i Strasbourg på söndagen för att hedra offren för masskjutningen mot en julmarknad i staden i tisdags.

– Fanatism har slagit till i hjärtat av Strasbourg, vår öppna stad, de mänskliga rättigheternas huvudstad, säger arrangören Christine Panzer till AFP.

I stället för en traditionsenligt tyst minut ägnade folkmassan en minut åt att skrika och applådera i solidaritet med offren, skriver nyhetsbyrån.

– Vi är här för att visa att vi inte ger upp, att vi fortsätter leva, säger 25-årige Jonathan, som deltog vid minnesstunden.

Igår 21:57
Läs mer om Dådet i Strasbourg
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ännu ett L-förbund vill släppa fram Ulf Kristersson

Liberalernas Länsförbund i Västerbotten vill att partiet ska släppa fram Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

I går diskuterade förbundet regeringsfrågan och landade i att Liberalernas riksdagsgrupp bör släppa fram Kristersson om hans stöd som statsminister återigen ska prövas.

Detta framgår av ett mejl som förbundet skickat till Liberalernas partiledning som Ekot har tagit del av.

Sedan tidigare står det klart att Liberalernas länsförbund i Sörmland, Örebro och Skåne vill släppa fram Kristersson medan Stockholms län och Uppland har sagt nej till detta.

34 min
Stefan Löfven och Annie Lööf  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: Redo att förhandla med Centern på nytt

Stefan Löfven har inte gett upp hoppet om att återuppta förhandlingar med Centerpartiet.

– Jag finns redo att förhandla och diskutera och se till att vi får på plats en regering så snabbt som möjligt, säger han till Dagens Industri men betonar att det är talmannen som fattar beslut om vad nästa steg i regeringsbildningsprocessen blir.

Under förra veckan hade Socialdemokraterna flera möten som lade grunden till en vidare diskussion i regeringsfrågan – men Löfven menar att man för tillfället inte har några pågående förhandlingar med Liberalerna och Centerpartiet, skriver Expressen.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven varnar för fjärde statsministeromröstning

Stefan Löfven vill likt talmannen Andreas Norlén undvika en fjärde statsministeromröstning. Det säger han på en pressträff i riksdagen i samband med högtidlighållandet av demokratins hundraårsdag.

Löfven menar att man måste arbeta så snabbt som möjligt men hävdar samtidigt att det finns en risk med en tredje omröstning, som på förhand är dömd att misslyckas.

– Då finns det bara ett skott kvar så att säga, säger han till Svenska Dagbladet.

Det finns en möjlighet att hinna med en tredje statsministeromröstning innan jul. Talman Andreas Norlén har sagt att han kommer att lämna besked om nästa steg i processen på tisdag eller onsdag.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Statsminister Stefan Löfven och Moderaternas rättspolitiska talesperson  TT
Tiggeridebatten

Löfven: ”Bra att det prövats i högsta instans”

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra att beslutet om Vellinges tiggeriförbud har prövats i högsta instans.

– Med det beskedet så har vi en ny praxis uppenbarligen. Nu vet vi det och kommunerna vet det, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé menar att lokala tiggeriförbud riskerar att flytta runt problemet med tiggeri och att modellen med lokala ordningsföreskrifter skulle vara svårt att införa i en storstad. Partiet vill istället se ett nationellt tiggeriförbud.

4 tim
Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler Björn Lindgren /TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Kommuntoppen: ”Jag är jätteglad naturligtvis”

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), säger till Sveriges Radio Ekot att hon är jätteglad över att kommunen nu har fått grönt ljus för att införa tiggeriförbud.

– Vi tycker inte att tiggeri hör hemma i Sverige 2018, det finns andra sätt att bekämpa fattigdom. Det ska göras i deras hemländer, inte här i Sverige, säger hon till Ekot.

Vellinge kommun fick nej till sitt beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden i både kammarrätten och förvaltningsrätten innan Högsta förvaltningsdomstolen i dag sa ja. Carina Wutzler har hela tiden varit tydlig med att hon vill att kommunen ska driva frågan till högsta instans.

5 tim
Högsta förvaltningsdomstolen säger ja till tiggeriförbud  TT
Tiggeridebatten

Grönt ljus för tiggeriförbud i Vellinge kommun

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner Vellinge kommuns tiggeriförbud, skriver man i ett pressmeddelande.

Därmed fastställer Högsta förvaltningsdomstolen kommunens beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter.

Domen upphäver tidigare beslut från kammarrätten och förvaltningsrätten.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen och motiverar det med att en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

Idag 09:07
Läs mer om Tiggeridebatten

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund