Hem
Arkivbild. Försvarets radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. ”Robin” är teknisk informationssäkerhetsexpert och visar hur ett cyberangrepp går till mellan datorer. (Christine Olsson/TT)

FRA tar över ansvaret för Sveriges cybersäkerhet

Svårigheter med styrning och ansvarsutkrävande gör att regeringen omorganiserar styrningen av Nationella cybersäkerhetscentret. Försvarets radioanstalt (FRA) blir ny ensam huvudman, skriver regeringen på DN Debatt.

Verksamheten har kantats av problem och ”arbetet med att etablera samarbeten med näringslivet har gått för långsamt”, skriver bland andra statsminister Ulf Kristersson (M).

Ett särskilt sändebud för internationella cyberfrågor ska tas fram för att Sverige bättre ska kunna utnyttja internationella instrument och samarbeten, skriver TT.

Om debattörerna

Ulf Kristersson (M), statsminister

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar

Pål Jonson (M), försvarsminister

Mats Persson (L), utbildningsminister

Erik Slottner (KD), civilminister

Gunnar Strömmer (M), justitieminister

bakgrund
 
Nationellt cybersäkerhetscenter
Wikipedia (sv)
Nationellt cybersäkerhetscenter är ett samarbete mellan Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Säkerhetspolisen (Säpo), vilka inrättade centret. Arbetet görs i nära samverkan med Post- och telestyrelsen (PTS), Polismyndigheten och Försvarets materielverk (FMV).Centret inrättades på uppdrag av Regeringen Löfven II efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna med uppdraget "Att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot" och till en kostnad av 440 miljoner kronor till och med 2025. I ett pressmeddelande skrev regeringen att myndig­heterna inom ramen för verksamheten ska: Koordinera arbetet för att förebygga, upptäcka och hantera cyber­angrepp och andra it-incidenter. Förmedla råd och stöd avseende hot, sårbarheter och risker. Utgöra en nationell platt­form för samverkan och informations­utbyte med privata och offentliga aktörer inom cyber­säkerhets­området.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen