”Frågan om reduktionsplikt för viktig för snabba beslut”
”Tydliga och stabila spelregler” kring reduktionsplikten är nödvändigt för långsiktiga och hållbara satsningar. Det skriver fyra vd:ar i drivmedelsbranschen på SvD Debatt.
Debattörerna menar att frågan om reduktionsplikten, det vill säga att hållbara biodrivmedel blandas i fossilt bränsle, kantats av flera ”kortsiktiga och oförutsägbara politiska beslut”, något de är kritiska till.
”Denna fråga är för viktig för kortsiktiga politiska låsningar eller hastigt framtagna förslag”, skriver de.
Om debattörerna
Ulf Larsson, vd och koncernchef SCA
Lotta Lyrå, vd och koncernchef Södra
Henrik Sjölund, vd och koncernchef Holmen
Hilde Wahl, vd St1 Sverige AB
Läs mer
bakgrund
Lagen om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel
Wikipedia (sv)
Lag (2017:1201) om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel är en svensk lag som reglerar växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel. Den ska styra drivmedelsleverantörerna att minska, reducera, andelen av de berörda fossila bränslen genom att blanda dem med biodrivmedel. Om företagen inte klarar att uppnå plikten kan de köpa andra företags överskjutande reduktion, och annars tvingas de betala en avgift för varje kilo koldioxidekvivalent som de inte lyckats minska.Lagen infördes 2017, trädde i kraft första juli 2018, och ändrades senast i juni 2021 bland annat genom att flygfotogen också fick reduktionsplikt.
Det är drivmedelsleverantören (den som är först skattskyldig) som är skyldig att utföra inblandningen. Från 1:a augusti 2021 blev överlåtelsereglerna flexiblare, så att eget överskott kan sparas och användas året efter samt att överskott från ett bränsleslag kan användas för att reducera utsläppen för ett annat bränsleslag. Avgiften för de som inte klarar kravet är 5 kronor per kilo koldioxidekvivalent för bensin, 4 kronor för diesel och 6 kronor för flygfotogen.Reduktionsnivåerna höjs gradvis fram till 2030. Från 1 augusti 2021 är reduktionsnivåerna 6 procent för bensin och 26 procent för dieselbränsle och från 1 juli 2021 är reduktionsnivån för flygfotogen 0,8 procent. För 2030 är nivån 28% för bensin, 66% för diesel och 27% för flygfotogen vilket anges i Lag om ändring i lagen (2017:1201) om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel.
”Den svenska efterfrågan på biodrivmedel drivs i stort av reduktionsplikten” skriver Energimyndigheten. Syftet med lagen är att skapa en stabil marknad som kan utnyttja svensk bioråvara.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen