Hem
Arkivbild, Natoövning/Putin under en ortodox julmässa i Ryssland (TT)

”Gå med i Nato – offrens svaghet är det som får Putin att bruka våld”

En gemensam militär förmåga i Östersjöområdet, inom Natos ram och med Sverige och Finland som alliansmedlemmar, vore det bästa sättet att avskräcka alla former av aggression i området. Det anser 25 försvarsdebattörer i en gemensam debattartikel publicerad på DN Debatt.
”Det vanligaste argumentet mot svenskt Nato-medlemskap är att det skulle öka spänningen i Östersjöområdet. Det är alldeles sant om man med ökad spänning menar rysk irritation och hotfullt ryskt propagandakrig (...) Om man däremot med ökad spänning menar reellt ökad krigsrisk är argumentet befängt.”
Debattörerna ifrågasätter varför just ett svenskt medlemskap skulle utlösa ”det otänkbara kriget” och konstaterar att Sverige måste lägga sin rädsla för att provocera Putin åt sidan och handla efter egna intressen.
”Senare års händelser har visat att det som provocerar Putin att bruka våld är offrens svaghet.”

bakgrund
 
Nato
Wikipedia (sv)
Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) (engelska: North Atlantic Treaty Organization, förkortat NATO; franska: Organisation du traité de l’Atlantique Nord, förkortat OTAN), även känd som Atlantpakten eller Atlantiska alliansen, är en militär allians som fastställdes genom undertecknandet av det Nordatlantiska fördraget den 4 april 1949. Fördragsorganisationen (igångsatt 1951) utgör ett system med kollektivt försvar där dess medlemsstater är överens om att ömsesidigt försvara varandra mot yttre angrepp. Natos högkvarter är beläget i Bryssel, Belgien. Det operativa befälet har en Supreme Allied Commander Europe som alltid är en amerikansk general eller amiral. Sedan 2009 har amiral James G. Stavridis innehaft posten. Målen som formulerades i Atlantpakten (se nedan) har inte ändrats genom åren då fördraget förblivit oförändrat sedan 1949. Natos uppgifter har dock kommit att ändras genom de förändrade säkerhetspolitiska lägena och de har anpassats därefter. De första åren var den Nordatlantiska fördragsorganisationen inte mycket mer än en politisk sammanslutning, men i och med Koreakriget byggdes den militära strukturen upp. Natos förste generalsekreterare, Lord Ismay, yttrade att organisationens mål var att ”hålla ryssarna ute, amerikanerna inne och tyskarna nere”. Under hela det kalla kriget ebbade och flödade tvivlet över styrkan i förhållandet mellan de europeiska staterna och USA, tillsammans med tvivel över trovärdigheten i Natos försvar mot en eventuell framtida sovjetisk invasion – tvivel som ledde till att Frankrike utvecklade egna kärnvapen. Efter Berlinmurens fall (1989) skapades vänligare relationer till tidigare potentiella fiender i öst, och många gamla öststater och Warszawapaktsmedlemmar blev till och med medlemmar i Nato. Den sammanlagda militära budgeten för alla Natoländer utgör 69 procent av världens försvarsutgifter. USA ensamt står för 35 procent av världens totala försvarsutgifter.

Debattörer

Frank Belfrage, ambassadör, kab. sekr. 2006–2014
Tomas Bertelman, ambassadör
Staffan Carlsson, ambassadör
Lars Grundberg, ambassadör
Bengt Gustafsson, general, ÖB 1986–1994
Catherine von Heidenstam, ambassadör
Ulf Henricsson, överste 1. graden
Johanne Hildebrandt, krigskorrespondent
Bo Hugemark, överste
Diana Janse, ambassadör
Jan Leijonhielm, Rysslandsexpert
Anders Milton, fd ordförande Röda korset, Folk & försvar
Johan Molander, ambassadör
Karlis Neretnieks, generalmajor fd rektor FHS
Stefan Olsson, fil dr
Sven-Olof Petersson, ambassadör
Tomas Ries, lektor FHS
Erik Rossander, generalmajor, fd chef Must
Henrik Salander, ambassadör
Björn Skala, ambassadör
Katarina Tracz, Tankesmedjan Frivärld
Johan Tunberger, säk pol analytiker
Fredrik Vahlquist, ambassadör
Mike Winnerstig, fil dr
Manne Wängborg, ambassadör

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen