Nana Akufo-Addo.  Sunday Alamba / TT / NTB Scanpix
Kofi Annan 1938-2018

Ghana utlyser en veckas landssorg

Ghana utlyser en veckas landssorg för att hedra Kofi Annan som föddes i landet, rapporterar AFP.
Ghanas president Nana Akufo-Addo beskriver Annan som en ”fulländad” diplomat och att säger att han är ”djupt sorgsen” över den tidigare FN-chefens död.
– Ghanas flagga kommer att hissas på halv stång över hela landet och på Ghanas ambassader runt om i världen med start på måndag, säger presidenten.

Toppnyheter

Valet 2018 Riksmötets öppnande
Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Just nu: Politiker på plats – följ ceremonin i Storkyrkan

I eftermiddag kommer den nye talmannen Andreas Norlén att be kung Carl XVI Gustaf att förklara riksmötet öppnat, vilket markerar starten på riksdagsåret. Men dessförinnan närvarar kungligheter och ledamöter vid en gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm.
Gudstjänsten inleds klockan 12.20 och leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Följ ceremonin via länkarna.

28 min
Stefan Löfven.  TT
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Historiska beskedet i dag: Löfven tvingas bort av riksdagens ledamöter

Statsminister Stefan Löfven (S) röstades ned av oppositionen i riksdagens statsministeromröstning. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Läget är historiskt eftersom det är första gången som en statsminister röstas bort i en förtroendeomröstning.
– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktning och därmed en ny regering, sade M:s partiledare Ulf Kristersson i sitt anförande inför omröstningen.
Löfven ska nu lämna in sin avskedsansökan till talmannen. Talmannen Andreas Norlén väntas be Löfven stanna kvar på sin post för att leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering kan tillträda.

3 tim
Morgan Johansson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksmötets öppnande

”För dem som nu jublar kommer snart baksmällan”

Reaktionerna är starka i båda lägren efter att Stefan Löfven röstats ned i riksdagen. På Twitter skriver inrikesminister Morgan Johansson (S) att beslutet var väntat.
”Men för dem som nu jublar kommer snart baksmällan. Den majoritet som röstade emot regeringen har ju ingen gemensam plan för vad som ska komma istället”, skriver han.
Nye riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) gläds å sin sida.
”Stort att vi idag har röstat bort en för landet skadlig regering. Hög tid för en ny färdriktning för Sverige”, skriver han.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analyser: Sprickorna kan bli en dödsstöt för Alliansen

Sprickorna i Alliansen är ämnet som flera politiska kommentatorers lyfter i sina analyser efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstats bort av en riksdagsmajoritet.
Den kommande regeringsbildningen riskerar att äta upp Alliansen inifrån, skriver SVT:s Mats Knutson. C och L driver linjen om en alliansregering med stöd av S eftersom man fruktar att M och KD annars skulle söka stöd hos SD. ”Detta skulle innebära dödsstöten för det allianssamarbete som präglat svensk borgerlighet sedan 2004.”
SvD:s Göran Eriksson kallar läget för ”parlamentarisk mörkerkörning”. SD:s roll kan tvinga fram okonventionella lösningar på regeringsfrågan, konstaterar han.
K-G Bergström skriver i en analys i Expressen att all logik nu pekar på att Ulf Kristersson (M) blir talmannens förste statsministerkandidat men att han regeringsalternativ är bräckligt. Det verkar krävas ”övernaturliga krafter för att lösa regeringsknutarna”, skriver han.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Sverige nu ”går in i väglöst land” och att läget är låst.

33 min
Madestam, Hinnfors. TT
Valet 2018 Röster om valet

”Nu börjar det verkliga spelet om makten”

Talman är på plats och statsministern är entledigad och nu börjar ”det verkliga spelet” om regeringsmakten, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till TT.
– Den enda osäkerheten var om SD kanske skulle ha lagt ner rösterna för att man ville sätta press på Alliansen. Nu valde man att inte göra det.
Statsvetaren Jenny Madestam har svårt att se troliga regeringsalternativ. Hon tror att okonventionella lösningar kan bli aktuella.
– Jag funderar över om det skulle vara möjligt med en regering med Alliansen tillsammans med S, men att man ändå accepterar Stefan Löfven som statsminister, säger hon i Expressen TV.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Alliansens strategi till makten ett löjligt skämt

Opinion Flera ledarskribenter fokuserar på utmaningarna som ligger framför Ulf Kristersson. M-ledaren har inte råd med fler motgångar, skriver Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen.
Aftonbladets Daniel Swedin kallar Alliansens maktstrategi för ”ett löjligt skämt”.
”Man har liksom fått för sig att Jimmie Åkesson kommer att nöja sig med att vara dörrmatta åt en regering som inte tänker förhandla eller köpslå”, skriver han.
Men vad kommer vi att minnas av statsminister Stefan Löfvens (S) tid vid makten? Inte mycket, tror DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Han kritiserar Löfven för att ha varit snarstucken i debatter, för att ha gjort drömlika utfästelser om ”Europas lägsta arbetslöshet” och för att ha lagt sig platt för V och släppt fram Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden.

2 min
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Talmansrundorna
Andreas Norlén.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Talmannen: ”Jag inleder samtalen på torsdag”

Statsminister Stefan Löfven hade inte riksdagens stöd att sitta kvar. Därmed inleds arbetet för att hitta ett nytt regeringsalternativ. Den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) kommer på torsdag att inleda de så kallade talmansrundorna, alltså samtalen med företrädare för riksdagens partigrupper.
– Jag ska nu inleda mitt arbete för att kunna lägga fram ett förslag till statsminister inför riksdagen. Den första åtgärden blir att kalla samtliga partiers företrädare till samtal, säger Norlén enligt riksdagens hemsida.

2 tim
Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Guide: Det här händer efter att Stefan Löfven fallit

Positionerna i svensk politik är mer låsta än på länge. Efter att Stefan Löfven (S) röstats bort ska den nyvalde talmannen, moderaten Andreas Norlén sondera vilken statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen. Talmansrundor inleds på torsdag, enligt ett pressmeddelande.
Extraval blir aktuellt om riksdagen säger nej till fyra av talmannens förslag, vilket inte har hänt i svensk historia, skriver SVT.
Under den tid som talmannens arbete pågår sitter Löfven kvar som statsminister och leder en övergångsregering. Det enda en övergångsregering inte får göra är att utlysa ett extraval, men enligt praxis ska den inte ta politiska initiativ.

3 tim
Kerstin Lundgren. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

SD blir utan talmanspost – Söder föll mot C-kandidat

Centerpartiets Kerstin Lundgren har valts till tredje vice talman i riksdagen. Hon vann omröstningen mot Björn Söder från Sverigedemokraterna som därmed blir utan talmanspost.
Avgörande blev Socialdemokraternas beslut att stödja Lundgren, vilket partiets gruppledare Anders Ygeman meddelade strax före omröstningen.
– I valet mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna är valet enkelt för Socialdemokraterna, sa Ygeman i talarstolen.

Igår 15:34
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Partiernas reaktioner
Ulf kristersson.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Partiernas reaktioner

Ulf Kristersson (M): ”Jag tänker inte ge S vetorätt”

Statsminister Stefan Löfven röstades ner av riksdagen och kommer att avgå som statsminister. M-ledaren Ulf Kristersson, som röstade emot Löfven, är positiv.
– Vi tog ett viktigt steg och ett nödvändigt steg för den process som nu börjar. Vi gjorde exakt det vi sa att vi skulle göra, säger han.
Kristersson vill bilda regering.
– Det är en parlamentarisk tid som är komplicerad. Jag kommer göra allt jag kan för att få så breda överenskommelser som möjligt, säger han till TT.
För Aftonbladet utvecklar han:
– Men det är klart att jag inte tänker ge Socialdemokraterna vetorätt mot ambitionen att bilda en alliansregering.

3 tim
Jonas Sjöstedt.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Partiernas reaktioner

Sjöstedt efter beskedet: ”Ett recept för kaos”

En majoritet av riksdagens ledamöter röstade nej till Stefan Löfven som statsminister.
– Ett recept för kaos, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt utanför plenisalen till journalisterna.
– Det är oansvarigt och kommer göra svensk politik till en röra ett tag, säger Sjöstedt.
En journalist frågar Anders Ygeman utan plenisalen om man kan tänka sig att rösta på en Alliansregering.
– Nej, blir hans korta svar.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Åkesson: Ser inte Alliansen som ett regeringsalternativ

Omröstningen om talmansposterna i går slutade med att SD blev utan, när Björn Söder (SD) föll mot V:s kandidat Lotta Johnsson Fornarve.
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger nu i en intervju med SVT:s Morgonstudion att han inte längre ser Alliansen som ett regeringsalternativ.
– Alliansen som jag ser det finns knappt längre. De är ju inte överens om särskilt mycket [...] Alliansen ser jag inte som ett regeringsalternativ just nu, säger Åkesson.
Han tror i stället att det är mer sannolikt att Kristersson bildar en annan regering.
Åkesson säger också att han inte ”räds ett extraval, tvärtom”.
– Jag tror att vi skulle kunna växa, säger han.

5 tim
Gustav Fridolin och Isabella Lövin.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

MP till C och L: ”Inte så farligt att lämna Alliansen”

Opinion I en debattartikel i Aftonbladet vädjar MP-språkrören och Isabella Lövin och Gustav Fridolin till Centerpartiet och Liberalerna om att lämna allianssamarbetet.
”Era väljare skulle känna sig mer svikna i en regering som kan utpressas av SD”, skriver de.
Språkrören betonar att det ”är hedrande” att C och L har varit tydliga med att SD inte ska få inflytande över en kommande regering, men ifrågasätter att det ibland framställs som att en förhandling med de rödgröna vore lika illa.
”Vi vågar påstå att de väljare som röstat på något av Alliansens två liberala partier inte skulle känna sig mer bortkompromissade i samarbete med en rödgrön regering än med en moderatledd regering.”

4 tim
Annie Lööf och Jan Björklund.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Alliansilska mot C och L: ”Förstår inte hur de tänker”

I går upprepade både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) beskedet att de inte tänker sätta sig i en alliansregering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna – och att det därför krävs någon form av samarbete med Socialdemokraterna.
Enligt uppgifter till både Aftonbladet och Dagens Industri har det skapat oro och ilska inom övriga partier i Alliansen.
– Det är mycket konstigt att Björklund valde att säga så, säger en källa till Aftonbladet och betonar att det är orimligt att ”Alliansen skulle lägga sig platt för S och ge dem veto”.
DI skriver att beskeden från C och L inte var förankrade med M och KD och att det fick ”centralt placerade personer” att ifrågasätta om det fanns en verklig vilja att ta över makten.
– Man vill fälla Stefan Löfven med stöd av SD, välja en ny talman med stöd av SD, men ta makten vill man bara göra om man får stöd av S, säger en ”tung källa” till tidningen.

4 tim
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund