Hem
Illustrationsbild. (Janerik Henriksson/TT)

”Gigekonomin kräver nytt socialförsäkringssystem”

Det svenska socialförsäkringssystemet är anpassat till en svunnen tid – dagens ekonomi kräver ett paradigmskifte, skriver den särskilde utredaren Calle Nathanson på DN Debatt.

Han föreslår att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) ska kunna grundas på historiska inkomster.

”Det regelverk vi föreslår är mer anpassat till dagens arbetsmarknad med en växande gigekonomi och där många har korta anställningar.”

Tiden är mogen eftersom uppgifter om historiska månadsinkomster finns hos Skatteverket sedan 2019, skriver Nathanson. De finns också digitalt hos Försäkringskassan, vilket tillåter snabb och automatiserad handläggning, fortsätter han.

Om debattören

Calle Nathanson, särskild utredare, ”Ett trygghetssystem för alla – nytt regelverk för sjukpenninggrundande inkomst” (SOU 2023:30)

Läs mer

bakgrund
 
Gigekonomi
Wikipedia (sv)
Gigekonomi är ett begrepp som beskriver en tendens på arbetsmarknaden sedan 2010-talet där fasta anställningar ersätts med tillfälliga jobb, så kallade gig. Termen gig är lånad från musikbranschen, där den refererar till spelningar. Gigekonomin definieras ibland som en del av delningsekonomin, där det som delas antingen kan vara materiella tillgångar som bilar eller lokaler, eller immateriella tillgångar som arbetskraft. Kritiker har menat att delningsaspekten är ett sätt för företagen att överföra egna kostnader på den som arbetar för dem.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen