Hem
Kin Cheung / AP

Granskning: Handelsvolymer för bitcoin är fejkade

Hälften av handelsvolymen i bitcoin är sannolikt fejkad, visar en omfattande granskning från Forbes. Tidningen har analyserat transaktioner på 157 handelsplatser och konstaterar att 51 procent av handeln tycks vara fejkad.

Skälet är utbredd så kallad ”wash trading” som får handeln att se frekvent ut, trots att en handlare inte alls har ändrat sin position. Det kan exempelvis ske genom att en handlare säljer och köper samtidigt, och är ett sätt att få en viss typ av handel att se mer populär ut.

Forbes konstaterar att sådan handel gör att den dagliga handelsvolym som rapporteras för bitcoin är kraftigt överdriven. I granskningen pekar tidningen också på att det inte finns ett etablerat sätt att beräkna volymerna och att sajter som CoinMarketCap, CoinGecko, Nomics och Messari alla har vitt skilda siffror över hur stor handeln är.

Annons

Så får du bästa ekonomibevakningen:

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. Just nu får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons