Hem
(FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Grimmark om domen: ”Det var väntat – var förberedd”

Barnmorskan Ellinor Grimmark är besviken, men inte förvånad över Arbetsdomstolens dom.

– Det var väntat. Det var väl det här vi hade förberett oss på, säger hon till SVT Nyheter Jönköping.

Arbetsdomstolen slår i domen fast att Grimmark inte har blivit diskriminerad. Hon nekades anställning på flera sjukhus i länet eftersom hon vägrade utföra abort av religiösa skäl. För SVT förklarar hon varför det är viktigt för henna att driva frågan rent juridiskt.

– Det är viktigt för rätt ska vara rätt. Det är en stor statlig myndighet som utövar press på sin personal. Då ska du tycka på ett visst sätt, annars får man inte jobba här, säger hon.

Både DO och tingsrätten i Jönköping har tidigare slagit fast att regionen inte diskriminerat henne. Grimmark och hennes juridiska ombud ska nu läsa igenom domen ordentligt och överväga om hon ska överklaga till Europadomstolen.

bakgrund
 
Abort i Sverige
Wikipedia (sv)
Abort i Sverige blev lagligt 1938. Enligt dåvarande lag var det tillåtet att utföra abort i Sverige på medicinska, humanitära eller rashygieniska skäl. Det betydde att om graviditeten utgjorde ett allvarligt hot mot kvinnans liv, om hon hade blivit med barn genom våldtäkt, eller om det fanns en risk att hennes barn kunde få allvarliga skador eller sjukdomar var abort tillåten. Lagen utökades 1946 och kom då också att inkludera socialmedicinska anledningar. 1963 gjordes en ny utökning, som inkluderade allvarliga fosterskador. En särskild kommitté utredde varje enskilt fall och som ett resultat av denna utredningsprocess, kunde beviljade aborter sällan utföras förrän mitten av den andra trimestern. Ett nytt förslag och en ny abortlag tillkom därför.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen