Hem
(Pressfoto: Saab)

Gripen-affär väcker frågor om motköp till Ungern

Ungerns köp av ytterligare fyra Gripen-plan har en hemlig prislapp. Men affären inbegriper mer än själva planen, skriver SvD Näringsliv.

Inom försvarsindustrin ingår ofta motköp eller offset, vilket i det här fallet innebär att svenska företag investerar i Ungern som en del av avtalet.

– I slutändan har det brukat bli 160–200 procent av ordervärdet och jag tror att det är så även i dag, säger Lars Helmrich, chef för flyg- och rymdmateriel vid FMV.

När FMV skrev kontrakt med Ungern 2001 stod Saab för motköpen. Då leasade Ungern fjorton Gripen-plan och motköpen uppgick till 7,5 miljarder kronor, 110 procent av ordern.

bakgrund
 
Motköp
Wikipedia (sv)
Motköp är en del i ett handelsavtal mellan två parter där köparen som villkor för att affären ska gå igenom kräver att säljaren, eller företag med anknytning till säljaren, köper varor av eller investerar i köparens verksamheter. Motsatt kan ett motköp även användas av säljaren för att nå en fördel vid konkurrens om ett kontrakt. Motköp används ofta inom militärindustrin.

Läs analyser om affären

Årets smartaste investering

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen